За мен

Коя съм аз?

Казвам се Наталия Петрова и съм на 33 години. От 9 години живея в Австрия, омъжена съм за българин - Александър, с който имаме две породени деца (Анна и Борис). Завършила съм бакалавър “Международни отношения” и втори бакалавър “PR” (Public relations) в Нов български университет и магистратура Политология във Виенския университет. Наскоро завърших и Графичен дизайн в SoftUni Creative като придобитите знания използвам за дизайна на някои от моите торти, за поддръжката на блога и бранда ми.

Работила съм в различни сфери - на туризма, в банковия сектор, била съм репортер и модератор в туристическо предаване “Професия турист”, стажант в M3 College, Българската мисия в Австрия към ООН и OSCE, както и доброволец към ACUNS, а в момента работя в голям магазин за дрехи във Виена. Както виждате, имам разностранни интереси. Обичам да пътувам, да чета, увличам се по фотографията и се опитвам да спортувам редовно. Освен това пиша с удоволствие, понякога повече, отколкото да говоря. Имам публикувани редица статии на тема пътувания и туризъм, а магистърската ми работа на тема Analyse der Wiedervereinigungskonzepte von Nord- und Südkorea: Hindernisse und mögliche Szenarien (“Анализ на концепциите за обединение на Северна и Южна Кореа: пречки и възможни сценарии”) беше издадена като книга от немското издателство Akademiker Verlag. Голяма част от ежедневието си прекарвам с децата като ги водя по различни занимания и кръжоци за деца.

Как започна всичко?

Увлечението ми по сладкарството, предимно правене на торти, започна преди около 3 години и половина. За първия рожден ден на дъщеря ми Ани поръчахме доста скъпа бутикова торта от сладкарница във Виена. Тогава бях бременна с второто ни детенце - Борис, а всеки знае, че покрай децата често има поводи за празнуване (бебешко парти, питка, прощъпулник, рожденни и именни дни…). Тогава си казах защо пък да не опитам сама да направя торта като мотивацията ми беше най-вече да мога да правя хубави торти за празниците на децата. Ето това са първите ми опити, направени за детето на приятелско семейство и за погачата на сина ми - Борис.

Както се вижда, тогава все още не бях запозната така добре със свойствата на фондана и не знаех, че той се ползва само в комбинация с определени кремове, които не са на водна основа, иначе се разтича и разтапя.

Половин година по-късно посетих за първи път базов еднодневен курс във Виена, посветен на торти с фондан. Научих доста полезни неща за разточването, боядисването, съхранението и покриването на торти, правенето на фигурки и формички от фондан с молдове, както и кремовете, в съчетание с които се ползва. Това са първите ми две торти с фондан като зелената е направена по време на курса.

Тогава започнах да експериментирам и да опитвам различни рецепти за кремове като използвах готови блатове. Последва още един курс, този път за декорация и фигури, направени от моделиращ фондан. На него засегнахме човешките пропорции, части на тялото, черти на лицето, а това е резултатът от него.

Когато натрупах повече опит и увереност, започнах сама да пека блатовете си и да изпробвам различни рецепти - с други видове брашно, с ядки, какао, сладкарски бои, в по-нестандартни форми. Направих още един курс във Виена, посветен на така наречения Drip, при който горната част на тортата се разтича надолу. Там отново научих доста полезни неща по темата, свързани с приготвянето и боядисването на маслен крем (Swiss Merengue Buttercreme), хитринки за самия drip, както и техниката за създаване на целувките за декорация.

Година по-късно, след дълго отлагане поради поредица от лок дауни в Австрия и създалата се ситуация с корона вируса, посетих още един еднодневен курс - този път за така наречените Геоде торти (от Геодезия). Направата под формата на постъпково видео, както и рецептата за пълнежа на моята Геоде торта може да видите тук.

Обичам да експериментирам и да опитвам нови неща и имам желание да се развивам в тази насока. В секция “Бутикови торти” можете да разгледате голяма част от тортите, които съм правила до сега.

Като един страстен любител на сладкото се опитвам да съчетая хобито си с това аз и семейството ми да бъдем здрави и във форма. Реших да направя този блог с ясното съзнание, че не съм професионален сладкар и имам още много да уча. Правенето на торти и изпробването на нови десерти за мен е хоби, което ми доставя удоволствие и ме разтоварва. Тъй като се опитвам да балансирам между майка на две малки деца, работеща жена на половин работно време, домакиня и съпруга, не разполагам с много свободно време, а борбата с килограмите след двете раждания продължава. За това рецептите, които ще публикувам тук, ще са бързи, здравословни, вкусни и ще са изпитани лично от мен и направени в домашни условия. Ще се опитам да предам моя опит и умения с вас като ще се радвам на обратна връзка. 

Освен изпитани рецепти, в този блог ще намерите интересни статии на теми, които ме интересуват и биха били интересни за аудиторията. Аз самата бих искала да задълбоча знанията си по дадена тема, свързана със сладкарството и предавам на вас под формата на статия наученото от мен.

В моя блог ще намерите и интервюта с хора, които по някакъв начин са свързани със сладкарството - сладкари, диетолози, готвачи, нутриционисти. За мен те са пример за подражание, професионалисти, от които искам да науча нещо.

Последната година в ситуацията на глобална пандемия и затваряне вкъщи използвах, за да задълбоча знанията си в областта на сладкарството и здравословното хранене. Направих четири онлайн курса към Food connection на тема сурови веган десерти (торти и бонбони), в които научих доста за естествените продукти и подсладители, тяхното приложение и съчетание. Също така се присъединих и гледах редица демонстрации по сладкарство онлайн във виртуалната видеотека на Шеф Мария Озтюрк, с която имах честта да проведа първото си интервю за блога.

През лятото на 2021 г. участвах за първи път в първото по рода си състезание за торти в България - Cake Art Bulgaria и спечелих бронзов медал в категорията "Детска торта" с моята торта "Хензел и Гретел".

Можете да се свържете с мен или да ме последвате тук:

E-mail: natals.sweets@gmail.com

YouTube: Natals Sweet & Healthy

Instagram: Natals Sweet & Healthy

Facebook: Natals Sweet & Healthy

Pinterest:
Natals Sweet & Healthy

Behance: Natals Sweet & Healthy