Към начална страница
Десерти без печене

(Веган) домашно баунти (Homemade Bounty)

(Веган) домашно баунти (Homemade Bounty)

(Веган) домашно баунти

Порции
Около 10 бр. (зависи от големината им)
Подготовка
10 мин.
Готвене
-
Съставки
5 / 7
Общо време
3 ч. 15 мин.

Оборудване

Съставки

За пълнежа:

150 гр. кокосови стърготини

250 мл. кокосово мляко (от кенче)

2 с.л. кокосово масло

Шоколадова заливка:

150 гр. шоколад кувертюр

2 с.л. кокосово масло

или

Веган шоколад:

50 гр. тахан (по желание)

100 гр. какаово масло

30 гр. сурово какао

40 гр. сироп от агаве

Начин на приготвяне

Bounty е любим десерт на малки и големи, който помня още от моето детство. Той съчетава вкусовете на кокос и шоколад по много приятен и ненатрапчив начин. Децата също много го обичат, за това реших да изпробвам една рецепта за домашно баунти в два варианта - веган и с млечен шоколад кувертюр.

Преди да започнете да приготвяте десерта, сложете кенчето кокосово мляко за 5-10 минути в една купа с топла вода. По този начин то ще придобие по-гъста консистенция. След това смесете 250 мл. от него с кокосовите стърготини и 2 с.л. кокосово масло. Объркайте хубаво и изравнете с лъжица и леко натискане. Оставете да престои 2-3 часа в хладилника, за да стегне.

Аз използвах продълговата формичка за кекс, така че барчетата да станат еднакви, равни и правоъгълни след нарязване, но бихте могли да ползвате и по-малка и тясна тавичка например.

Когато кокосовата смес стегне, извадете я от хладилника и с нож нарежете барчета в желаната форма. Шоколадовата заливка има 2 варианта. Ако искате десертът да бъде изцяло веган, пригответе веган шоколад, залейте с него барчетата и оставете да стегнат за около 1 час в хладилника. Подробно описание и видео за приготвянето на веган шоколада ще намерите тук.

Ако обаче не държите да бъде веган, може да направите шоколадовата заливка с шоколад кувертюр - млечен или черен (в случая аз използвам млечен, защото с такъв разполагах). За тази цел първо го нарежете на по-малки парчета. Разтопете шоколада и кокосово масло на водна баня и ги объркайте заедно. Оставете леко да се охлади и едно по едно залейте кокосовите барчета с получената шоколадова течност.

Начинът, по който процедирах аз, беше следния: поставям барчето върху вилица, а с другата ръка с лъжица го обливам с шоколад, така че остатъкът, който се стича да пада отново в шоколадовата течност. Леко изцеждам и поставям барчето върху кухненска хартия. Когато сте готови с всички барчета, ги оставете за 30-60 минути в хладилника, за да стегнат.

Този бърз и лесен десерт е подходящ за партита и рожденни дни, на които присъстват повеаче хора. Поради малкия си компактен вид баунти е лесен и удобен за консумация. Освен това с тези барчета можете да посрещнете гости или да си ги направите просто така за подхпаване, когато ви се дояде нещо сладко.

Вижте още рецепти за сурови и веган десерти тук.