Към начална страница
Блатове

Ванилов блат с парченца шоколад

Ванилов блат с парченца шоколад

Ванилов блат за торта с парченца шоколад

Порции
1 блат с размер 20 х 30 см.
Подготовка
10 мин.
Готвене
около 25 мин.
Съставки
7
Общо време
35 мин.

Оборудване

Миксер / кухненски робот

Форма за печене с падащо дъно

Съставки

180 гр. брашно

180 гр. пудра захар

1 пакетче бакпулвер (16 гр.)

2 пакетчета ванилия

5 яйца

50 гр. парченца шоколад

Щипка сол

Начин на приготвяне

Ваниловите блатове с парченца шоколад се получават много вкусни и не се правят трудно. Можете да ги използвате, както за направата на торта, така и да си ги хапвате като кекс с кисело мляко например.

Преди да започнете с приготвянето на блата, извадете яйцата на стайна температура поне половин-един час по-рано. Така ще бухнат повече при разбиването им. Освен това си пресейте през сладкарско сито или цедка пудрата захар и брашното, за да се разбият по-добре и да не се получават бучки в самия блат.

Първо разбийте яйцата, пудрата захар и ванилията на висока скорост, докато захарта се разстопи и се получи пухкав сняг. В отделна суха купа смесете сухите съставки като ги разбъркате. Добавете ги към яйцата лъжица по лъжица на ниска скорост и разбийте още малко до постигане на хомогенна смес.

Изсипете сместа във формичка за печене с падащо дъно. Препоръчвам да сложите хартия за печене, за да се отдели след това по-лесно блата от формичката. В случая аз използвах такава с размери 20 х 30 см. и се получи 1 блат. Ако искате да ползвате по-малка формичка (например кръгла с диаметър 26 см.), ще ви излезнат 2 блата.

След като изсипете сместа, ударете внимателно съда от плота няколко пъти, за да се спукат въздушните балончета. По този начин ще се избегне получаването на дупки в самия блат, което ще го направи по-стабилен, и ще се разпредели равномерно сместа. Тогава поръсете парченцата шоколад като ги разпределите равномерно в целия блат. Не се притеснявайте, ако стърчат. По време на печене ще спаднат на долу.

Аз използвах шоколадови парченца, които са устойчиви на печене. Това означава, че при печене те не се разтопяват и не променят консистенцията на самия блат, а стоят твърди. В Австрия могат да бъдат намерени във веригите магазини Spar под името Schokostücke Backfest като има такива с млечен и с черен шоколад.

Изпечете получената смес до суха клечка за около 25 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна. Извадете блата от формичката след като е изстинал, за да избегнете ронене или счупване. Използвах тези блатове за направата на долната част на тортата Пиратски кораб.

Вижте още рецепти за блатове тук.