Към начална страница
Десерти без печене

Суров веган шоколад с филирани бадеми и стафиди

Суров веган шоколад с филирани бадеми и стафиди

Рецепта за домашен суров веган шоколад с филирани бадеми и стафиди

Порции
2 шоколада
Подготовка
10 мин.
Готвене
Съставки
6
Общо време
1 час

Оборудване

Миксер

Формички за шоколад или хартия за печене

Съставки

50 гр. тахан (по желание)

100 гр. какаово масло

30 гр. сурово какао

40 гр. сироп от агаве

Декорация (по избор):

Филирани бадеми

Стафиди

Начин на приготвяне

Разтопете какаовото масло на водна баня като внимавате да не се загрее прекалено много. То е много чувствително на температура. Важно е да се знае, че когато се приготвя десерт с какаово масло, всички продукти трябва да са на стайна температура, защото иначе много лесно може да се пресече.

В случая аз използвам сусамов тахан, но бихте могли да го замените с лешникова или бадемова паста или друг вид тахан. Това зависи от вашите предпочитания и вкусът, който бихте искали да постигнете.

Смесете всички продукти в купа и ги разбъкрайте с миксер или тел, докато сместа стане хомогенна и какаото се разтвори добре. Изсипете я върху формичка, върху която предварително сте поставили хартия за печене. По този начин ще се извади много по-лесно след това.

Ако нямате специална формичка за шоколад, просто изсипете сместа върху хартия за печене. Шоколадът ще се получи по-безформен, но по-тънък и когато се начупи няма да има голямо значение.

Добавете желаната декорация/вкус. В случая аз съм добавила филирани бадеми и стафиди като направих половината част с единия вариант, а другата половина с другия. Бихте могли да овкусите с различни видове ядки (кашу, шам фъстък, лешници), сушени плодове (фурми, малини, годжи бери), семена, кокосов чипс и друго, каквото ви хрумне.

Оставете шоколадът да престои в хладилник поне 1 час, за да стегне. След това го нарежете или начупете на парчета и е готов за консумация.

Видеото може да гледате тук: