Към начална страница
Кремове

Швейцарски маслен крем (Swiss Merengue Buttercream)

Швейцарски маслен крем (Swiss Merengue Buttercream)

Швейцарски маслен крем (Swiss Merengue Buttercream) за покриване на торти и декорация

Порции
Подготовка
20 мин.
Готвене
10 мин.
Съставки
5
Общо време
30 мин.

Оборудване

Миксер

Метална купа

Съставки

120 г. белтък (от 3 яйца с размер L)

120 г. захар

1 пакетче ванилова захар

150 г. меко масло

Гелообразна сладкарска боя (цвят по избор)

Начин на приготвяне

Белтъците, захарта и ваниловата захар се слагат в метална купа и се загряват на водна баня, докато достигнат 65 градуса. Разбъркват се непрекъснато. След това сместа се изсипва в друга купа и се бие с кухненски робот или миксер на средна или висока скорост, докато изстине. 

Мекото масло се добавя на порции като се разбива непрекъснато. Поради добавянето му кремът започва да изглежда като пресечен. Не се притеснявайте, това е нормално. Просто продължавайте да го биете, докато добие кремообразна хомогенна консистенция. Добавете желания цвят. Ако искате да покриете тортата с повече цветове, сега е моментът да разделите крема в няколко купички и да го оцветите.

Желателно е да ползвате гелообразни сладкарски бои, тъй като течните може да променят консистенцията на крема. Започнете с по-малко цвят и добавяйте постепенно до постигане на желания цвят. Имайте предвид, че след престояване на крема, цветовете стават по-ярки и наситени.

Тъй като някои масла имат по-жълтеникав цвят, възможно е кремът малко да жълтее. За да избегнете това, бихте могли да добавите сладкарска боя с бял цвят.

Намажете тортата с тънък слой от швейцарския маслен крем. Оставете я в хладилника за около 20 мин., за да стегне. След това отново я намажете вече с по-дебел слой и отново я върнете в хладилника.

С този крем е измазана тортата от снимката. Подходящ е за добавяне на декорация от фондан. Имайте предвид, че при по-тънка подложка или по-сиропирани блатове, е възможно кремът да получи леки пукнати след престояване в хладилник.

Този крем използвах за направата на тортите Drip cake и Geode cake (Геоде торта).

Още рецепти за кремове ще намерите тук.