Към начална страница
Кремове

Мус от шам фъстък

Мус от шам фъстък

Мус от шам фъстък - крем за торти и десерти

Порции
4 бр.
Подготовка
10 мин.
Готвене
Съставки
3
Общо време
10 мин.

Оборудване

Миксер / Кухненски робот

Съставки

500 гр. маскарпоне

1-2 с.л. тахан от шам фъстък

1/2 ч.чаша ксилитол

Начин на приготвяне

Сложете продуктите в дълбока купа и разбийте с миксер / кухненски робот, докато ксилитола/захарта се поеме и се разтопи, така че да не хруска.

Таханът от шам фъстък е поръчан от amazon.de, не е домашно направен. Аз добавих 1 супена лъжица, но бихте могли да добавите и две. Зависи колко интензивен искате да е вкусът на крема.

Добавих 1/2 чаена чаша ксилитол, но вие бихте могли да добавите по-малко или повече, както и да го заместите с друг вид подсладител (захар, пудра захар, кленов сироп). Зависи от вашите предпочитания за сладост.

Мусът става гъст и на вкус е по-тежък и калоричен, заради шам фъстъкът. Поради тази причина не го препоръчвам за самостоятелен десерт, но като пълнеж на торта или в съчетание с бисквити/печиво би бил много подходящ. Гъстотата му позволява и да се шприцова и използва и за украса.

Освен това бихте могли да го боядисате със сладкарска боя за допълнителен ефект. Мусът не е подходящ в съчетания с фондан, когато двата крема имат пряк досег. Можете да го използвате като пълнеж на торта, когато тя е намазана отвън с маслен крем или ганаш преди поставянето на фондан.

Този мус използвах за Голата спаначена торта в съчетания със спаначени блатове.

Видеото може да гледате тук: