Към начална страница
Кремове

Маслен ганаш

Маслен ганаш

Крем маслен ганаш за измазване на торти

Порции
Подготовка
20 мин.
Готвене
5 мин.
Съставки
4
Общо време
40 мин.

Оборудване

Миксер / кухненски робот

Тиган / касерола

Съставки

600 гр. бял шоколад кувертюр

200 мл. течна сметана (с масленост над 30 %)

250 гр. меко масло

Гелова сладкарска боя (по желание)

Начин на приготвяне

Масленият ганаш е разновидност на класическия крем ганаш с тази разлика, че към него се добавя меко масло след като изстине. Кремът е много подходящ за измазване на торти, приятен е за работа, прави се лесно и става много вкусен. Добавянето на масло прави масления ганаш по-покривен, отколкото класическия ганаш с бял шоколад.

След приготвянето на крема, той става доста мек и лесен за работа. Не е течен, но не стои много твърд, докато не го приберете в хладилника да стегне. Тоест не е подходящ за шприцоване на цветя например, а по-скоро за измазване и рисуване върху тортата. Лесно се оцветява с гелови бои (аз използвах такива на Wilton) и се получиха приятни меки цветове.

Реших да изпробвам този крем, тъй като много харесвам измазани торти, които не са непременно покрити с фондан. В същото време не обичам особено маслените кремове, а предпочитам шоколадовите вкусове. Масленият ганаш чудесно съчетава в себе си качествата на маслен крем (добра покривност, стягане след престой в хладилник, възможности за оцветяване със сладкарски бои), но в същото време няма този натрапчив и мазен вкус на масло.

За да приготвите крема маслен ганаш, първо пригответе класически ганаш с бял шоколад като нарежете на малки парчета шоколадовия кувертюр. Затоплете сметаната на котлона без да завира и я излейте върху натрошения шоколад. Бъркайте интензивно, докато шоколадът се разтопи напълно. Оставете ганаша да изстине, но без да се втърдява.

В миксер / кухненски робот разбийте мекото масло на висока скорост, така че да стане кремообразно. След това лъжица по лъжица и с бъркане на по-бавна скорост добавяйте от охладения ганаш, докато се поеме целия и се получи гъст консистентен крем.

За да се получи бял цвят на крема, а не жълтеникав заради маслото, добавих малко лилава сладкарска гелова боя на Wilton. След като кремът стана бял, го разделих на части и оцветих допълнително от него в зелено и розово. След измазване на тортата 2 пъти, я оставих да стегне в хладилника. След това използвах същите кремове като "лепило", с което да закрепя декорацията от фондан и фонданова хартия.

Използвах този крем за моята торта "Парижко момиче".

Вижте още рецепти за кремове тук.