Към начална страница
Десерти без печене

Кейксикълс / Cakecicles

Кейксикълс / Cakecicles

Кейксикълс с ганаш, орехов блат и ягодов крем

Порции
4 броя
Подготовка
15 мин.
Готвене
Съставки
3
Общо време
1 час и 30 мин.

Оборудване

Силиконова формичка

Дървени клечки

Съставки

Кекс / блат

Ганаш

Ягодов крем

Начин на приготвяне

Кейксикълсите станаха доста актуални напоследък. Формата им прилича на класически сладолед, но всъщност са по-скоро торта на клечка, тъй като съставките им са точно като на торта - блат, крем и шоколадова глазура. Удобни са за консумация, особено на партита и събирания с повече хора.

Сам по себе си този десерт не се пече, но това не го прави суров, тъй като за пълнеж се ползва кекс или блат. Въпреки това реших да го сложа в категорията десерти без печене.

Направих тези кейксикълс с остатъци от продукти за торта - орехов блат, ягодов крем и ганаш с черен шоколад.

Първо нанесете във формичките плътен и по-дебел слой ганаш. Можете да го замените и с разтопен на водна баня шоколад кувертюр. Ако е бял, можете да го оцветите, така че кейксикълите да станат цветни. Поставете дървените дръжки и оставете намазаната формичка поне 20 мин. в хладилник, за да стегне ганаша и да стане твърд.

През това време подгответе пълнежа като натрошите на трохи блата. Добавете към него крема и разбъркайте с лъжица, така че да се получи гъста смес.

Извадете силиконовата формичка и сложете във всеки кейксикъл от сместа като я запълните хубаво. След това нанесете още един слой ганаш и заравнете с нож или шпатула.

Оставете кейксикълите да престоят поне 1 час в хладилника или поне 30 мин. във фризер, за да стегнат. След това внимателно извадете всеки един от формичката му.

Има различни варианти, както за пълнежа, така и за декорацията и външния вид. Можете да украсите кейксикълите по желание с ядливи перли, пош, ядливи цветя, фондан, захарен шрифт и други. Получават се много красиви и най-различни модели.

Десертчетата в тази комбинация се получиха толкова вкусни и така се харесаха на моето семейство, че едва останаха няколко, които да успея да декорирам и снимам :)

Видеото можете да гледате тук: