Към начална страница
Печива и кексове

Катми

Катми

Катми без яйца с кисело мляко

Порции
около 20 катми
Подготовка
10 мин.
Готвене
50 мин.
Съставки
5
Общо време
1 час

Оборудване

Миксер / кухненски робот

Плосък кръгъл тиган

Шпатула

Съставки

500 гр. брашно

500 гр. кисело мляко

500 мл. вода

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

масло (по желание за намазване)

Начин на приготвяне

Превърна се в нещо като традиция поне веднъж в седмицата (предимно уикендите) баща ми да ни прави катми. Става по-рано от всички и запретва ръкави, така че, когато всички станем да има цял куп готови катми. Събирахме се цялото семейство и започвахме да лапаме лакомо всеки според предпочитанията си.

Днес катмите се превърнаха и в любимо ядене на моите деца като те дори обичат да си ги хапват и без нищо добавено към тях. Катмите имат по-неутрален вкус, много подобен на палачинките. Най-съществената разлика, обаче, е липсата на яйца при тях. Това ги прави по-издръжливи и трудно развалящи се.

Тъй като живея далеч от моите родители (аз съм в Австрия, а те - в България) това е една от семейните ни обичаи, които много ми липсват.

За да приготвите тези катми първо пресейте брашното в голяма купа. Разтворете содата в киселото мляко, добавете солта и изсипете целия разтвор при брашното. След това добавете водата (на стайна температура) и разбийте с миксер до хомогенност. Най-подходящата консистенция за този вид катми е малко по-гъста от боза.

Намазнете тигана с масло или олио, поставете го на котлона и го оставете да загрее хубаво. С помощта на чирпак гребвайте по малко от сместа и с въртеливи движения в китката на ръката я изсипете върху тигана. Щом започне да стяга и да се образуват мехури с помощта на шпатула обърнете катмата от другата страна.

Катмите имат по-скоро неутрален вкус, което ги прави подходящи да се консумират сладки и солени, топли и студени. Ако ги предпочитате солени, един от вариантите е след като обърнете катмата, но е още на котлона, да поставите върху нея например шунка и кашкавал и да я завиете и притиснете леко. По този начин кашкавалът леко ще се разтопи и ще се получи много вкусна солена катма.

Като сладък десерт в моето семейство катмите са предпочитани най-вече с течен шоколад и банан, мед, различни видове сладко или захар. Бон апети!

Вижте още рецепти за кексове и печива тук.