Към начална страница
Декорация

Близалки от изомалт и фонданов принт

Близалки от изомалт и фонданов принт

Близалки от изомалт и фонданов принт

Порции
9 близалки
Подготовка
10 мин.
Готвене
5 мин.
Съставки
2
Общо време
30 мин.

Оборудване

Силиконова формичка за близалки

Пластмасови дръжки за близалки

Съставки

150-200 гр. изомалт

Фонданов принт

Начин на приготвяне

Близалките са страхотен придатък за всеки детски рожден ден, фирмено парти или какъвто и да е семеен празник. Те са оригинални, могат да се опаковат в целофан и панделка като подарък и освен това се консумират лесно. Да не говорим, че почти всички деца ги обичат.

Добавянето на фонданов принт към декорацията прави всяка една близалка уникална и персонализирана, а темите са най-различни и всевъзможни - от любими детски герои до изписване на имена. Бихте могли да си намерите готови картинки от Интернет или да си направите сами дизайн с помощта на различни компютърни програми.

Това, за което трябва да се внимава, е формата и размерът, в който ще ги изпринтите след това. Аз не разполагам със сладкарски принтер, за това подготвих изображенията в кръг и измерих диаметъра на формичката, с която разполагам (3,5 см.) и поръчах в специализиран магазин да ми ги изпринтят върху фонданова хартия.

Предварително изрязах с ножица картинките от фонданова хартия и отстраних фолиото, което се намира отзад, за да не губя време при направата на самите близалки. След това поставих пластмасовите дръжки на близалките във формичката.

Когато работите с изомалт, трябва да действате бързо, защото той стяга бързо. Също така препоръчвам работата с ръкавици заради лепкавостта на продукта. Някои използват сладкарски термометър, но в случая аз работих на око и по усет.

Сложете изомалта в метален съд (тиган, тенджерка) и го разтопете на котлона с бъркане. Важното е всички бели топченца да се разтопят. След това го махнете от котлона и го оставете да се охлади няколко минути. Разбъркайте го, така че да изчезнат мехурчетата и да не ви станат близалките на балончета.

Когато разтопения изомалт започне лего да се сгъстява, изсипете от него във всяка формичка, така че да покрие пластмасовата дръжка. Оставете го за 10-15 минути да стегне и тогава поставете изрязаната картинка. Тя ще се падне горе-долу по средата на дебелината на близалката и бялата пластмасова дръжка ще остане зад картинката.

Ако ви е бил останал от разтопения изомалт, през това време вече ще е стегнал. Можете да го разтопите отново на котлона или да добавите още. Повторете процедурата отново като внимавайте да не изсипете изомалта прекалено горещ върху фондановата картинка, защото може да се набръчка и промени формата си или да се разкъса на места.

Ако се получат мехурчета, можете с клечка за зъби да ги спукате, преди изомалтът да е стегнал напълно. След това ги оставете поне 15 минути да стегнат хубаво преди да ги извадите от силиконовия молд.

Близалките направих във връзка с предстоящата маркетингова кампания на Candy Bots. Във видеото можете да видите резултата:

Вижте още идеи за декорация тук.