Към начална страница
Блатове

Бадемови блатове

Бадемови блатове

Бадемови блатове за торта

Порции
2-3 блата (зависи от големината на формата)
Подготовка
10 мин.
Готвене
30 мин.
Съставки
7
Общо време
40 мин.

Оборудване

Миксер / кухненски робот

Форма за печене

Съставки

5 яйца

180 гр. брашно

180 гр. пудра захар

50-60 гр. ситно смлени бадеми

1 пакетче бакпулвер (16 гр.)

1 пакетче ванилова захар

Шипка сол

Начин на приготвяне

Сигурно вече сте забелязали, че много обичам ядки и ги използвам в различна форма за приготвянето на сладкиши, енергийни бонбони, веган десерти, а защо не и за приготвянето на блатове за торта. Ядките придават много приятен по-различен вкус. Трябва само да внимавате да не би някой от консумиращите да има алергия към тях.

За направата на блатове най-често ползвам ситно смлени орехи, защото вкусът им много ми допада. Моят орехов блат с канела бързо се превърна сред най-предпочитаните сред консумиращите от моите торти. Рецептата и технологията за направата на бадемовия блат е почти същата с тази разлика, че вместо орехи се слагат ситно смлени бадеми и не се добавя канела.

Първо разбийте яйцата и пудрата захар. В отделна суха купа разбъркайте с лъжица сухите съставки и ги добавяйте на порции разбърквайки постоянно към яйцата. Изсипете сместа във формичка за печене. Ударете я няколко пъти внимателно от плота, така че да се спукат въздушните балончета.

Печете бадемовия блат около 30 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна до суха клечка. Оставете го да се охлади и след това го извадете от формата за печене.

Ако имате възможност, оставете блата да престои 1 ден или поне няколко часа в хладилник. След това се разрязва много по-лесно.

Тези съставки са за два блата с размер 20х30 см. За по-малка формичка можете да намалите съставките на половина или ще ви излезнат 3 блата. В такъв случай трябва да проверявате с клечка дали блатовете не са готови по-рано.

Още рецепти за блатове ще намерите тук.