Към начална страница
Наталия Петрова

За вярата в себе си и сбъдването на мечтите - как Yani’s Healthy Kitchen става реалност

За вярата в себе си и сбъдването на мечтите - как Yani’s Healthy Kitchen става реалност

June 2, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Яница е родена във Враца, завършва Маркетинг в Свищов. Съдбата я отвява на другия край на света - в Аляска, където среща любовта в лицето на доминиканеца Джон. Отива да живее в Доминиканската република, където двамата създават семейство и прекарва 8 години. В момента живее в Канада, където развива собствен бранд за здравословно хранене.


Здравей! Разкажи ми малко повече за себе си. Коя е Яница?

Израснах в красивото и китно планинско градче Враца, с много мечти и желания за покоряване на широкия свят и пътешестване до далечни и непознати земи. Винаги съм се чувствала и определяла като човек, който не принадлежи към място, а следва сърцето си, където и да води то. Привличат ме нови и непознати преживявания и емоции.

През 2007 г., отвореният ум и сърце ме заведоха на другия край на света - Аляска, където, докато търсех себе си, срещнах любовта на живота си - с гореща кръв, огромно сърце и харизма, заради които си заслужаваше да оставя всичко познато до момента и да се хвърля в най-голямото приключение на живота си! 

След като завърших така любимият ми Маркетинг в Свищов, изживях моменти и преживявания с любими хора, които завинаги ще топлят сърцето ми, пътувах всяка година от Европа до Северна Америка, от щат на щат, чак до Карибите. Дойде време да реша къде искам да се установя за следващите няколко години и без много колебание се намерих една септемврийска и гореща вечер на летище Санто Доминго с един куфар и много мечти!

Доминиканската Република беше невероятно преживяване - различно от всичко познато и комфортно. Винаги ще съм благодарна на себе си за вземането на решението да опитам късмета си по широкия свят. Прекарах 8 години там, създадох семейство и много спомени! Нося Доминикана в сърцето си по същият начин, по който нося България навсякъде!

Някъде между вечно лято, градене на кариера и наслаждаване на живота се появи ново предизвикателство на хоризонта - непознатата и така интересна за мен Канада! Важно е да спомена, че Канада винаги е била в ума ми като място, на което искам да опитам да се развия. Съпругът ми замина първи. И така, 4 дълги години по-късно, отново се намерих по средата на нощта на непознато летище, този път с 5 куфара и 7 годишно дете. Останалото е история. 

Канада напълно ме трансформира - намерих себе си и смисъл на съществуването си. Пречупих собствените си страхове и несигурности и реших да следвам мечтите и идеите си без колебание! Чувствам се щастлива и пълноценна и имам много планове за развитие и успех! В момента, в който реших да повярвам на самата себе си, вратите на възможностите започнаха да се отварят една след друга. Научих се на благодарност и  благополучието заваля.

Разкажи ми повече за твоя бранд Yani’s Healthy Kitchen. От колко време съществува? Как се зароди идеята?

Yani’s Healthy Kitchen се роди преди 2 години, като част от личния ми процес към по - здравословен и пълноценен живот. 

След като се преместих от Доминиканската република в Канада през 2017 г., се озовах на правилното място за размишления - далеч от забързания живот, който живеех през последните години. Имах достатъчно време да бъда сама със себе си, да се опозная по-добре, да си задам въпроси, свързани със смисъла на съществуването ми и до осъзнаване на това какво всъщност е пълноценен начин на живот и как мога да го постигна. На колкото повече въпроси си отговарях, толкова повече се променях - по всякакъв начин. 

Осъзнах, че физическото, психическото и духовното ми здраве са свързани и знаех, че трябва да се грижа по-добре за тях - да се храня по-добре, да съм внимателна с кого и как си прекарвам времето, да избирам в какви разговори да присъствам, да обръщам внимание на навиците, мислите и начина, по-който гледам на света. Това е само малка част от нещата, за които се замислих, стигайки в дълбочини до идеята за щастлив и пълноценен живот.

Едно от нещата, които промених драстично, беше преминаването към растителна диета (под думата диета имам предвид начин на живот), станах много избирателна относно храните, които приемам - започнах да готвя почти всичките си ястия, да избягвам обработени или готови храни, както и бързи храни. Освен това винаги избирам натурални и био продукти, когато са достъпни. 

В един момент намирането на естествени и здравословни продукти, които не са изключително скъпи и не се предлагат с голям списък от съставки, които дори не мога да произнеса, се превърна в предизвикателство. Тогава реших да експериментирам и да си правя мои собствени. Едно от нещата, които опитах да пека беше Гранолата, която бързо се превърна в любимата ми рецепта. Тя е толкова ароматна, че пълни къщата ми с нюанси на канела и кокос. Често когато приятели идват на гости, аз споделям прясно изпечена гранола за закуска или десерт! 

Не отне много време да се замисля за предлагане на пазара, тъй като реакциите на тези, които я опитваха, винаги бяха много положителни и насърчаващи. Раздавах гранола на колеги, познати, познати на познати, докато малко по малко новината за новия продукт се завъртя наоколо. Само след няколко месеца Yani’s Healthy Kitchen се появи на рафтовете на местни магазини. На 30-ти май отпразнувахме вторият рожден ден на марката :)

Какви продукти предлагаш? На какво наблягаш - по-здравословно, по-нискокалорично, по-вкусно…?

Гранолата е първият продукт, който създадох. Имаше период, в който предлагах енергийни хапки и здравословни бисквитки, но в момента те са специална поръчка, тъй като реших да наблегна изцяло на гранола. В момента предлагам 3 вкуса - Кокос и Бадем, Тиквен вкус, и Морска сол и черен шоколад (в момента работя върху нов вкус, който ще бъде на пазара следващия месец).

Моите продукти са здравословни, на растителна основа, подходящи за вегани. Произведени са с най-висококачествените съставки, които мога да намеря, без изкуствени захари и добавки, прекрасни за удоволствието на цялото семейство. Гранолата е толкова универсален продукт - чудесна е за закуска с кисело или прясно мляко, фъстъчено и бадемово масло, пресни плодове, страхотна е със сладолед, за салата, за печене - кифли, хляб, торти. Вариациите са безкрайни. 

Основният фокус на марката и всички наши продукти, е здравето и благосъстоянието на клиентите ни.

По какъв начин се разработват вкусовете и съставките? Сама ли ги разработваш или зад теб стои цял екип?

Обикновено обсъждам идеи с близките си. За мой голям късмет имам много близки приятели - готвачи и главни готвачи, които ми помагат с предложения и професионални съвети относно това как да създам най-качествения и вкусен продукт. Винаги, когато обмислям идеята за нов вкус, прекарвам доста време онлайн и проучвам не само какво изисква пазара, но също така новостите в сферата на типа продукти, с които се занимавам. 

Тогава свеждам избора до 2 вкуса започва забавната част - раздавам мостри и събирам гласове. Който вкус получи най-много “за”, е новият продукт! Забелязала съм, че хората се забавляват в процеса и се чувстват като част от марката, а за мен едно от най-важните неща относно създаването и развитието на лична марка е близостта до клиента и тази директна комуникация и създаване на връзка, която често се губи при големите марки. 

В днешно време да опознаеш клиента си и да му отдадеш заслуженото внимание, е нещо, което е от огромна важност за един успешен бизнес. Хората имат нужда от повече близост и повече смисъл, когато става въпрос на избор къде да си сложат парите. Поне в Канада мисленето е такова - малкият и местен бизнес е много по-подкрепен, отколкото големи корпоративни вериги.

По какъв начин достигаш до хората (изложения, блог, реклама..)?

Достигам до клиентите главно чрез социалните мрежи - можете да ме намерите в Facebook и Instagram - yanishealthykitchen, както и на новия ни уебсайт - www.yanishealthykitchen.com.

Нашите продукти могат да бъдат намерени и в няколко местни бизнеса, което помага много за растежа и развитието на марката. Преди Ковид се появявах веднъж месечно в различни магазини, фитнес центрове, пазари, но тъй като всичко драстично се промени през изминалата година, трябваше да се адаптирам бързо и да работя предимно онлайн. 

От началото на 2021 г. обикновено се появявам веднъж месечно на голям и доста популярен местен пазар, което ми позволява да се свържа с нови клиенти лице в лице и да достигна до повече хора, които все още не знаят за мен. Също така чувството на присъствам някъде вместо да комуникирам от екрана е доста освежаващо и презареждащо, имайки предвид, че не беше възможно за дълго време. 

Синът ми, който е на 10 години, обича да идва с мен на изложенията да помага и да се учи на бизнес ;)

Правите ли доставки до Европа?

Все още не сме преминали океана, що се отнася до доставки, но определено е в плановете за близко бъдеще, с развитието и разрастването на марката. Мога да кажа, че има голям интерес от Европа, дори и само от познатите и приятели, които са пръснати от държава на държава, така че имам възможност за представяне на линията продукти наблизо и надалеч. За момента е налична доставката за Северна Америка.


Планираш ли разрастване на твоя бранд - разработване на нови вкусове, доставяне до по-далечни места?

Абсолютно !! Имам големи мечти за Yani’s Healthy Kitchen и смятам, че съм наистина благословена да съм на това място и да имам възможността да се свържа с правилните хора, които да ми помогнат да сбъдна всичките си мечти.

Имам планове за нови вкусове, нови видове продукти, доставка по целия свят, изложение на рафтовете на повече магазини и много други. 

Вълнуващо е да градя тази марка с много любов и страст,  да откривам толкова новости за себе си всеки ден, за ценностите и уменията ми, за куража и смелостта ми, всичко това, докато продължавам по прекрасното пътешествие на предприемача.

Европейската представа за американците е, че се хранят доста нездравословно. Това така ли е наистина или е само мит? Как се възприема твоята концепция за здравословно хранене там?

Не бих казала, че е мит, що се отнася до американците. Има безброй проучвания, които показват, че САЩ е една от водещите страни по затлъстяване, здравословни проблеми и навици за бързо хранене. Разбира се, имам много приятели Американци, които не попадат в тази категория, така че не бих поставила всички под един знаменател.

Канадците от друга страна, са здравословно ориентирани като цяло. Забелязвам по-съзнателен избор, когато става въпрос за храна и физическа активност. Повечето хора в моето обкръжение са стриктни, когато става въпрос за тези важни въпроси, и съответно си помагаме едни на други постоянно, чрез собствения пример за здравословен начин на живот.

Моята марка е успешна, не само защото хората се грижат за здравето си повече, но и защото в Канада подкрепата на предприемачество, малкия бизнес и местни продукти е огромна. Освен от гледна точка на клиентите има и правителствени програми за стимулиране на развитието на собствен бизнес. За мен това е най-добрата държава за сбъдване на една мечта от такъв тип. Смятам, че съм благословена да бъда тук.


От доста време не живееш в България. Живяла си в Доминиканската република, след това на различни места в Америка, а сега - в Канада. По какъв начин това се отрази на хранителната ти култура, начинът ти на хранене?

Аз съм пътешественик по душа и една от причините е възможността, интересът и удоволствието, което изпитвам от различни вкусове, храни и обичаи, когато посещавам нови места. Винаги искам да опитам най-типичните храни за региона и да знам историята зад тях. 

Всяка нова държава, в която избрах да живея, означаваше адаптиране към местната култура и навици, научаване на това как и какво ядат хората, каква растителност е типична за региона (особено за мен, тъй като повечето храни, които консумирам, са на растителна основа) и т.н.  За мен винаги е приключение да се потопя в опознаването на нови земи, храни и обичаи. Смятам, че това е един от начините, по които обогатяваме мирогледа си.

Доминиканската република определено е номер 1 в листа ми с места със свежа и богата растителност, когато се отнася за храна - плодове, зеленчуци, морска храна, най-вкусното и огромно авокадо, което някога съм опитвала през живота си; кокосови орехи; тропическите чувства и вкусове са навсякъде! Имаше много храни, които никога не бях виждала преди и 8-те години, които изкарах в този земен рай, бяха много обогатяващи!

Любител съм на българската кухня и определено ми липсва - с всичките си богати вкусове и традиционни ястия, но трябва да призная, че не смятам, че имаме най-здравословните навици по отношение на храната, независимо колко невероятно вкусни са нашите ястия!

В Канада ловът и рибарството са много разпространени и хората консумират различни видове месо, което е нетипично за нашата кухня - като лос, елен, бизон и други. Аз, обаче, съм вегетарианец вече повече от 3 години, така че не съм вкусила нито едно от тези така екзотични за мен животни.

Колко често се прибираш в България? Липсва ли ти родината?

България много ми липсва. Семейството ми е там и много от приятелите, които останаха у дома, често си мисля с много милост и обич за бащиното огнище. Обикновено се прибирам веднъж годишно или на година и половина, но последното ми посещение беше в края на 2018 г. Ковид промени много неща за всички нас и пътуването беше едно от тях. 

Обичам миризмата на нашите гори, красотата на планините, много ми липсва семейството и приятелите ми, но когато взех решението да пътешествам по света, приех тази саможертва и отдавна се помирих с идеята. Благодарна съм за развитието на технологиите и възможността да мога да поддържам връзка с всички важни хора в живота ми, независимо къде се намират. Разбира се, никога не е същото :)

Според теб променил ли се е манталитета на българина и започнал ли е да се храни по-здравословно? Би ли имал твоя бранд успех в България?

От това, което виждам онлайн (тъй като социалните мрежи са кажи-речи единственият начин да проследявам случващото се по света и какви тенденции навлизат), иска ми се да кажа, че българина е променил малко нагласата си към храната и начина на живот. Особено по-младите поколения изглеждат много по-здрави и по - съзнателни по отношение на храната, физическите упражнения и благосъстоянието като цяло. Забелязвам, че повече био магазини отварят врати и има по-голям интерес към различните видове диети. Смятам, че Yani’s Healthy Kitchen би била добре приета на българския пазар и че би била удобна и полезна за нашите сънародници.

Обичаш ли сладко? Какви подсладители използваш?

Преди обичах сладкиши и често се черпех с десерт, но това също се промени, след като се адаптирах към по-здравословен начин на живот. Обичам шоколада и си хапвам от време на време. Също така обичам да създавам шоколадови десерти, но по много по - здравословен начин.

В ежедневието и съответно марката си изхвърлих изцяло обработената захар, замених я с чист канадски кленов сироп или сироп от синьо агаве, като естествени подсладители в рецептите, а също така харесвам и стевия в кафето си. Обикновено захарта за мен идва от плодовете които ям, обожавам свежи плодове. За съжаление в държави като Канада, повечето плодове са внос от тропически страни, което означава, че вкуса и ползите, са различни, липсващи в много случай.

Коя е любимата ти рецепта?

Това е труден въпрос, тъй като имам много любими рецепти, но ще споделя с вас една много бърза и лесна рецепта за десерт, до която се обръщам по всяко време, когато ми се прииска сладко, бързо и здравословно угощение :)

Наричам го: Карамелено - Шоколадово съвършенство:

За основата:

1 ½ чаша бадемово брашно

3 супени лъжици разтопено и охладено кокосово масло

2 супени лъжици кленов сироп

1 ч. л. чист екстракт от ванилия

¼ ч. л. Сол

За слоя „карамел“:

⅔ чаша натурално фъстъчено масло

⅓ чаша кленов сироп

¼ чаша кокосово масло

1 ч. л. чист екстракт от ванилия

¼ ч. л. сол

За шоколадовия слой:

¾ чаша шоколад 

1 супена лъжица кокосово масло

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете квадратна тава 8 х 8 см с хартия за печене. Смесете съставките за основата и печете за 10 минути. Оставете 10 минути да се охлади слоя преди да добавите „карамела“. 

За приготвяне на „карамела“: на средно - слаб огън разбъркайте всички съставки и бъркайте продължително за около 2 минути, докато леко започне да бълбука. Изсипете върху охладената основа и приберете в хладилника за около час.

За шоколадовия слой - смесете съставките на парна баня (за предпочитане), залейте карамеленият слой и охладете в хладилника за още един час (може и във фризера за по-бърз резултат).

Аз обичам да поръсвам малко гранола или ядки върху „карамелния” слой и след това да покривам с разтопения шоколад. 

След като десерта е охладен и стегнат - нарежете на квадрати и е време да се насладите! Може да се съхрани в хладилника в затворен съд до една седмица.

Десертът е веган, без глутен и е много вкусен. Моето семейство много го обича!

Как ти се отрази последната година на световна пандемия?

Определено беше интересно да живея в тези различни времена и да се приспособя към начина, по който светът изглежда в момента, но трябва да призная, че като цяло това беше наистина добра година за мен в личен и професионален аспект. Видях много растеж и развитие, поне за себе си, но мисля че и за много хора около мен. Много неща се опростиха, което ми харесва. Свързах се дори по-силно с вътрешното си “Аз” и придобих много повече признателност към хората и нещата, които преди приемах за даденост. 

Аз съм човек, който винаги е имал позитивно мислене и отношение към заобикалящият ме свят, и винаги се опитвам да откривам доброто във всяка ситуация и да имам вяра, че всичко се случва поради причина, която е благосклонна към мен. Определено съм готова за този хаос и несигурност да свърши и да мога да възобновя някои от дейностите, които ми липсват като пътуване, ходене на концерти и срещи с любими хора без ограничения :)

Още интервюта с интересни личности, свързани със сладкарство, можете да прочетете тук.