Към начална страница
Наталия Петрова

За участието в тортени състезания и правенето на фигури с човешки ръст ще ни разкаже Светла Иванова

За участието в тортени състезания и правенето на фигури с човешки ръст ще ни разкаже Светла Иванова

May 19, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Светла Иванова е майстор-сладкар, който от 21 години живее в Испания. Участвала е в редица сладкарски проекти, тортени състезания и колаборации, с помощта на които името й се прочува в цял свят.

От колко време се занимаваш с тортено изкуство и как започна всичко?

Здравейте! Първо искам да благодаря за любезната покана и проявения интерес към моята работа. Казвам се Светла Иванова. Преди 7 години съвсем случайно открих сладкото ми хоби. Винаги съм имала наклонност към ръкоделието и може би това ми помогна доста в моделирането. Имам интерес към всичко ново… Обичам предизвикателствата и най – вече да надминавам себе си.

Предизвикана от мои колеги за по-различна торта, реших, че това ще бъде моята, така открих съществуването на фондана (захарното тесто). Започнах да събирам информация (по това време нямаше много), всичко беше „опит-грешка“, а моите колеги - опитни мишки (дегустатори). Тогава разбрах, че няма спиране на това ново хоби. Години безсънни нощи и усилен труд ме доведоха до по-високо ниво и хобито се превърна в професия. Какво по-хубаво от това да работиш това, което обичаш.

От колко време живееш в Испания? По какъв начин животът там се отрази на твоята хранителна култура, развитие и възможности в сладкарството?

От 21 години живея в Испания, като емигрант (в тогавашно време). Няма да казвам, че беше лесно, защото след години разбрах през какво съм преминала… Бързо се приспособих към тяхната култура, въпреки, че имат различна от нашата диета (Средиземноморска), но си дадох сметка колко по-здравословна е.

Местните десерти и сладка с какво се различават от българските?

Колкото до срадкарството, бих казала, че десертите се доближават до българските. Испанците обичат сочните сладкиши, яйчените и меренгови десерти, но тези, които ме познават, предпочитат да им направя нещо типично българско. 😊

Кои торти са най-предпочитани от твоите клиенти (като вкус и декорация)?

Най – търсените торти са шоколадовите, с маскарпоне и плодовите. Декорациите, които правя, винаги са свързани с личността, спорт, любими герои или хоби.

Виждала съм твои внушителни творения, някои от тях с човешки ръст - например Рагнар от филма “Викингите”, Самурая. Разкажи ми малко повече за направата им - колко време ти отне, от какъв материал са направени, могат ли да се ядат или служат само за декорация, колко тежи и как се транспортира едно такова произведение?

Моята страст са реалните фигури. Винаги, когато имам тази възможност, избирам реализма. Това се случва по състезания и колаборации, в които участвам.

Рагнар направих за второто ми участие в световното състезание в Бирмингам. Той е герой, който ме впечатли след като изгледах сериала “Викингите”. Желанието ми бе за реален размер, но трябваше да го събера в определени размери, тъй като фигурите имат лимит в такива състезания. В моята категория лимитът беше 60×60 см като за височината нямаше лимит. Опитах се да го събера и да пресъздам силата и самотата на този герой. На летището го претеглиха, тежеше  42 кг. Бяха ми нужни 2 седмици да го изработя.

Това е най – трудното, да се транспортира на няколко хиляди километра без произшествия. Всъщност никога не знам дали ще участвам, докато не пристигна в хотела и разпечатам кашона. Тъй като не могат да се сместят такива обемисти предмети на седалката в самолета винаги ги пускам в багажното, там вече губя контрол над него и се надявам само на добри работници, които ще прочетат табелките „ВНИМАНИЕ ТОРТА“ и „ ЧУПЛИВО".

Самураят направих за интернационална колаборация, чиято тема беше Япония. Това беше първата ми идея. Фигурите за такива мероприятия са макети, но са изработени изцяло от ядливи материали. Единствено подложката и структурата не са. Вместо торта (блатове, крем) използвам РКТ (100% ядлива смес, но по-стабилна и издръжлива при различни климатични условия). За оформянето на лицата винаги използвам моделиращ  шоколад, за декорация - фондан, моделираща маса, ядливи оцветители, вафлена и фонданова хартия, ядлива дантела и други. Не харесвам използването на молдове, много е комерсиално. Предпочитам всичко да изработя на ръка.

Сама ли изработваш тортените фигури или работиш в екип?

Работя сама, но имам пълната подкрепа на моя съпруг, който ми изработва структурите (изрязване на дървени подложки, структури с гравитация и други).

Участвала си в състезания по сладкарство. Разкажи ми малко повече за тях - как протича самото участие?

Имам две участия в световното състезание по декораторството на торти в Бирмингам, което се провежда веднъж годишно. И в двете спечелих сребро. Бяха ми отнети много точки поради инциденти и не само. Разбира се и аз допуснах някои грешки като се има предвид, че съдиите гледат с лупа. За първото участие бях съгласна, но за второто - не. Това не попречи фигурата на Рагнар да стане любимец на болшинството и името ми да бъде световно познато. Това за мен бе по-важно.

Състезанието е по категории. Във всяка от тях има екип съдии, които описват мнението си с точки, след което се сборуват и определят наградите.

Участвала съм и в онлайн състезания. През 2020 г. спечелих първо място с моя проект - Индианецът „Червената ръка" с ръст 1.80 м. Изработен е от РКТ, моделиращ шоколад и моделираща паста за детайлите. 12 дни ми бяха необходими да пресъздам тази личност. Сблъсках се с най-големият враг на шоколада, а имено високите испански температури и влажноста. Работих на 42- 45 градуса и почти 100 % влажност. Целият процес измина под климатика. Журирането е по същия начин, както при останалите състезания, с изключение на това, че работят по снимки.

Била ли си жури? Ако да, коя роля ти допада повече - на състезател или на журиращ и защо?

Да, била към жури, но не ми допада. Предпочитам да бъда от другата страна, много по-интересно е за мен. Тръпката и адреналинът ми липсват при журиране.

Какво полезно научи от участието си в тортени състезания и какъв съвет ще дадеш на начинаещите сладкари?

Препоръчвам на всеки, който може да участва в такива състезания, да не пропуска шанса. При едно такова участие откриваш своите грешки и израстваш професионално, добиваш друга представа за „Торта" и освен това обогатяваш фантазията си.

Не на последно място създаваш много приятелства от такива срещи. Имах възможността да присъствам два пъти на Гала за Оскари в Бирмингам, невероятни преживявания, нови приятели от цял свят… незабравимо е. Бих казала, че това са най – вълнуващите моменти от едно такова състезание на световно ниво.

Кой е любимият ти материал и метод на работа в сладкарството?

Определено любимият ми материал е моделиращият шоколад. С него постигам най-голяма реалистичност в моите фигури. Страстта са ми 3Д бюстове.

Предлагаш онлайн курсове. Разкажи ми малко повече за тях. По какъв начин се провеждат и как се контролира курсиста? Получава ли се сертификат след изкарване на курса?

Да, предлагам онлайн обучение. Курсовете се провеждат в затворени групи, достъпни само за курсистите. След заплащане получават неограничен достъп до материала, който съм записала директно. Сертификат се получава при завършен проект. Може да разгледате курсовете, които предлагам, както и още мои проекти в моята страница Cake Design Sisi Ivanova.

Какви проекти ти предстоят?

Бележникът ми е пълен с проекти. Надявам се да мога да изпълня всичко планирано, но нека бъде изненада.

Как се промени животът ти в професионален план през последната една година на световна пандемия?

Пандемията засегна не само мен, а целият свят. Тази ситуация ни насочи към онлайн пространството, където имаме сигурност. По този начин не прекратяваме нашата работа. Да, трудно е, но не и невъзможно. Надявам се всичко това да приключи колкото се може по-скоро и да се върнем към нормален живот. Трябва да сме позитивни и да останем, с това, което ни научи тази критична ситуация. Например при нормални условия нямаше да се запозная с всички мои курсисти от цял свят. Запознанството с много мои колеги, с които работихме на дистанция, и разбира се, не на последно място, може би ни направи повече човеци.