Към начална страница
Наталия Петрова

Употребата на пробиотици в сладкарството - същност, ползи, предимства и особености

Употребата на пробиотици в сладкарството - същност, ползи, предимства и особености

March 8, 2022

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

В сезона на гриповете и още повече в ситуация на пандемия, реших да започна използването на пробиотици като средство за подсилване на имунната система на мен и моето семейство. Тъй като нямах опит с такива, се доверих на моя приятелка, която ми препоръча ProLact. От тогава почти всеки ден ги консумирам като добавка в сурови десерти, смутита или бонбони. Не само че придават леко сладък вкус на всеки десерт, но и имат редица ползи за човешкия организъм.

Какво представляват пробиотиците и какво трябва да знаем за тях?

Пробиотиците могат да бъдат естествено открити в някои ферментирали храни като кисело мляко, сирене, туршия, кисело зеле и други. Приемът на хранителни вещества, чрез пълноценно хранене винаги е най-доброто решение. Човек, обаче, не винаги може да си набави достатъчно добри бактерии само от храната. Пробиотиците в консумираните продукти може да не са в достатъчно голяма концентрация и да не преживеят преминаването през ниското Ph на стомаха.

На пазара вече има голямо разнообразие от хранителни добавки. Понякога е трудно да изберем конкретен продукт за самите себе си, а когато става дума за семейството ни сме още по-внимателни. Когато избирате пробиотик е важно да обърнете внимание на няколко неща.

Първото е до колко производителят заслужава доверие. Добрите производители на пробиотици и хранителни добавки имат множество сертификати. Българските пробиотици ProLact например се произвеждат в сертифицирано предприятие, имащо GMP, ISO 22000 и FDA Registered сертификации, съвместно с учени от Българска академия на науките и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Вторият критерий е видът и броят на бактериите в тях. ProLact произвежда пробиотици, представляващи свръхконцентрат на традиционното българско кисело мляко, в което има Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. Освен тях, в някои от своите продукти добавят Лактобацилус Рамнозус и Лактобацилус Ройтери. Всички тези бактериални щамове имат клинично доказани полезни свойства за здравето.

Количеството бактерии обикновено е упоменато на етикета на продукта като CFU – колонообразуващи клетки. ProLact произвеждат пробиотични храни и пробиотици в капсули, които съдържат 5-10 милиарда CFU в една дневна доза на прах и 1 милиард CFU в две капсули. Важно значение има и генерацията пробиотици, която ще изберете. За какво точно става дума, ще разберете по-надолу в статията.

Пробиотиците ProLact стартират като космическа храна

Пробиотиците ProLact са създадени по уникална технология за производство на космически храни. Дори да ни звучи невероятно от сегашна гледна точка, през 1977 г. България става третата държава в света за разработване на храни за космонавти, след САЩ и Русия. Пробиотичните космически храни представляват свръхконцентрат на кисело мляко. Тяхната цел е да задоволяват не само хранителните нужди на космонавтите, а и да носят ползи за здравето им.

През 1988 г. вторият български космонавт – Александър Александров за пръв път тества пробиотичните храни в Космоса. До 1994 г. технологията за тяхното производство е била засекретена. В последствие е използвана по време на военни мисии в Ирак, Афганистан и Камбоджа, както и за научноизследователски мисии в Антарктика. Проведени са редица клинични и експериментални проучвания в Медицинския университет в София, Военномедицинска академия, МБАЛ Пирогов, Национален център по онкологични заболявания и в други водещи медицински центрове, които доказват множеството полезни свойства на пробиотичните храни.

Интересен факт е, че ProLact създава космическа храна за конкурса Deep Space Food Challenge, организиран от НАСА, Канадската космическа агенция (CSA) и Methuselah Foundation и успешно премина през първа фаза на конкурса. Само подбрани екипи от цял свят бяха допуснати до участие. По време на него, участниците трябваше да презентират своето решение за космическа храна, която да бъде използвана в две мисии – до Луната и до Марс.

ProLact впечатли организаторите на конкурса с иновативния си подход – не просто храна, а цялостен здравен комплекс, който адресира основните здравословни проблеми, които космонавтите изпитват по време на своите мисии. Това е и основното мото на ProLact, както е казал Хипократ преди 2 000 години - “Нека храната бъде лекарство!”.

Продължителните полети в Космоса водят до проблеми с храносмилането, заради липсата на гравитация. Имено тя оказва влияние и върху опорно-двигателния апарат, като води до симптоми на остеопороза и болка в ставите. Благодарение на милиардите живи бактерии, космическата храна ProLact подпомага нормалната перисталтика, а високите нива на калций, магнезий и калий поддържат оптималното здраве на костите.

Излагането на космическа радиация е един от най- сериозните проблеми в открития космос. Високите нива на стрес, липсата на слънчева светлина и проблемите със съня често водят до депресивни състояния. При космонавтите, тези проблеми са в пъти по-сериозни. Българската полезна бактерия Лактобацилус Булгарикус, която се съдържа в ProLact, има клинично доказан радиопротективен ефект.

Пробиотиците на ProLact съдържат уникален комплекс от аминокиселини и пептидни връзки, който подпомага психичното здраве, концентрацията и подобрява съня. Освен това ProLact се грижи за здравето и оптималните функции на сърдечно-съдовата система. През 2020 г. биотехнологична компания ProLact многократно подобри първоначалната технология, използвайки последните иновации в сферата.

Последно поколение пробиотици

Не всички пробиотици на пазара са еднакви. Важно значение за тяхната ефективност и качество има тяхната генерация. Какво означава това?

Основен фактор, определящ качеството на пробиотика, е производствената му технология или иначе казано, кое поколение е той. Първата генерация пробиотици представлява т.нар. „стартерна култура“ – огромно количество пробиотични бактерии. Проблемът при тях е, че те не оцеляват при температура над – 18 °C. Това означава, че ако на даден пробиотик е упоменато, че трябва да се съхранява в хладилник най-вероятно е първа генерация и полезните бактерии в него са мъртви, много преди да стигнат до вашия дом.

Втората генерация пробиотици комбинират полезни бактерии с пребиотична среда – това най-общо казано е някакъв въглехидрат, като често се използва инулин или декстроза. Тази генерация издържа на стайна температура в продължение на няколко месеца, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж и разполагат с хранителна среда, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph ги убива.

Третата генерация пробиотици отново съдържат пребиотична среда, а бактериите са във фаза на растеж, но също така са поставени в специални защитни капсули, които се опитват да ги запазят живи, за да преминат през стомашно-чревния тракт.

Четвъртата генерация пробиотици представляват живи бактерии, на които лабораторно е създадена външна обвивка от протеини. Тяхната преживяемост в стомаха и червата е по- голяма, отколкото при третата генерация. При производствения процес на петата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини и мукополизахариди. Повечето производители създават тази защитна обвивка изкуствено. По този начин, бактериите могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво, където се образуват най-много гнилостни процеси в човешкото тяло.

Пробиотиците от ProLact са пета генерация и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране. Това означава, че бактериите сами изграждат защитната си обвивка. Това дава гаранция, че с всяка дневна доза приемате точно толкова бактерии, колкото пише на етикета, а те успяват да се заселят в червата и да донесат ползи за здравето ви. Освен това, броят им напълно се запазва до 2 години след датата на производство.

Уникален биотехнологичен процес на производство

Пробиотиците ProLact са създадени чрез уникален биотехнологичен процес, който наподобява заквасването на традиционното кисело мляко. Първо се избира екологично чисто краве или козе мляко. После лактозата и захарите в него се разграждат, за да може да се насити с максимално количество аминокиселини и пептиди. Във втора стъпка се добавят полезните бактерии Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус – точно, както в българското кисело мляко. В някои пробиотици ProLact се добавят и други полезни бактерии.

След заквасването се изчаква ферментационния процес да приключи напълно естествено и готовата смес се лиофилизира. Това означава, че полезните бактерии сами си създават защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, която ги предпазва не само от влиянието на средата, а и от киселинното Ph в стомашно-чревния тракт. Тоест, бактериите се микроенкапсулират.

За да бъдат пробиотиците ProLact максимално полезни и специализирани за различни здравословни състояния, към тях се добавя пектин, който подпомага чревното здраве, както и най-различни естествени екстракти - например, масло от лавандула за намаляване на стреса в ProLact Antistress+, екстракт от силимарин (бял трън), който подпомага детоксикацията и функциите на черния дроб, в ProLact Detox+.

Пробиотиците ProLact се произвеждат от истинско краве или козе мляко. Продуктите от козе мляко са уникално откритие на световния пазар, защото са подходящи за хора с алергия към краве млечен протеин, непоносимост към казеин тип А1, както за хора с високо кръвно налягане и холестерол. Пробиотиците от козе мляко са от серията ProLact Max.

Полезни свойства на пробиотиците

Човешкото тяло съдържа повече от 100 трилиона бактерии. Повечето от тях живеят в червата и са известни като микробиом. Те играят важна роля за поддържане на оптималното здраве. Нарушаването на баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии се свързва с многобройни заболявания.

Чревните бактерии контролират колко калории усвояваме от храната, могат да окажат влияние върху теглото ни, отговарят за производството на серотонин и по този начин променят настроението ни. Могат да променят нивата на кръвната захар, холестерола, кръвното налягане и да намалят възпалителните процеси. Тяхната роля в човешкото тяло е огромна.

Някои от чревните бактерии образуват витамин К и късоверижни мастни киселини, известни със силните си противовъзпалителни ефекти. Те са основният хранителен източник на клетките, образуващи лигавицата на дебелото черво. Късоверижните мастни киселини помагат да се изгради силна чревна бариера, която предпазва от попадането на вредни вещества в кръвта, както и от развитието на вирусни и бактериални инфекции. По този начин, те намаляват на възпалението и има данни, че могат да предотвратят образуването на рак на дебелото черво.

Пробиотиците са „добри“ бактерии, които имат редица ползи за здравето. Някои от най-познатите пробиотични бактерии са тези от семейство Лактобацилус. Всеки вид полезни бактерии има различен ефект върху нашето тяло. Някои от научно доказаните ползи от пробиотиците са при:
- лечение на синдром на раздразнените черва;
- лечение на диария;
- ускоряване на лечението на някои чревни инфекции;
- предотвратяване образуването на стомашни язви;
- предотвратяване или лечение на вагинални гъбични инфекции;
- предотвратяване или лечение на инфекции на пикочните пътища;
- предотвратяване или лечение на настинка или грип;

Пробиотичните бактерии

За да разберете по-добре влиянието на пробиотиците върху организма, е важно да научите повече за самите бактерии. Лактобацилус Булгарикус има силен антитуморен ефект, доказан в клинични изпитания. Освен това, може да бъде от полза в лечението на възпалителни чревни заболявания като Болест на Крон, Улцерозен колит, дерматити и други кожни заболявания.

Една от разработките на българските пробиотици - ProLact Aloe+ съдържа над 1 млрд. живи клетки на Лактобацилус булгарикус и Стрептококус Термофилус в 1 грам. Тя е обогатена с естествен екстракт от Алое вера, който подпомага здравето на кожата и кръвоносните съдове и може да има положително влияние при хора с екзема или суха и чувствителна кожа.

Бактерията Лактобацилус Рамнозус се съдържа и в пробиотичната храна ProLact Biostim, който е подходящ за цялото семейство и повишава имунитета. Тази бактерия подпомага здравето на стомашно-чревния тракт и може да подпомогне лечението на пикочни инфекции, както и да предпази от кариеси. Точно този пробиотик избрах за своето семейство.

Друга важна бактерия е Лактобацилус Ройтери, която има доказани свойства при намаляване на холестерола и подпомагане на сърдечното здраве. Точно затова тя се намира в продуктите от козе мляко ProLact Max и ProLact Max+. Двата пробиотика допълват ефектите си, като благоприятстват за намаляване симптомите на алергии, намаляване на „лошия“ холестерол, повишаване на естествените защитни сили на организма и, разбира се, подобряване на храносмилането и здравето на стомашно-чревния тракт.

Пробиотични храни и пробиотици в капсули

Пробиотиците ProLact могат да бъдат открити под формата на пробиотична храна на прах, както и в растителни капсули. Пробиотичните храни могат да бъдат прибавяни към мюсли, шейк, десерти, кремове, смутита, кисело мляко или просто да бъдат разтворени в чаша вода. Те притежават уникален млечен карамелен вкус, който е приятна добавка към всеки десерт.

Пробиотиците в капсули ProLact допълват ефекта от пробиотичните храни. Те са обогатени с много по-голямо количество аминокиселини и пептиди, като съдържат и по-голяма концентрация на полезни екстракти.

Пробиотици за деца

Пробиотиците стават все по-популярни хранителни добавки, тъй като помагат за повишаване на имунитета и преодоляване на стомашно-чревни проблеми като диария или запек.

В тялото си имаме голямо количество бактерии, които заедно съставляват нашия микробиом. Той е направен от добри и лоши бактерии, вируси и гъбички, които живеят върху кожата, в червата, във влагалището, в слюнката. Когато балансът между добрите и лошите микроорганизми бъде нарушен, може да възникнат различни заболявания. Например, при употреба на антибиотици умират бактериите, причиняващи инфекции, но заедно с тях и някои от добрите бактерии, които поддържат баланса в микробиома. Това създава предпоставка за размножаване на патогенните (лошите) микроорганизми, което пък може да доведе до вторични инфекции.

Децата развиват своя уникален микробиом още докато са в утробата на майката и през първите години от своето развитие. Смята се, че дисбалансът в микробиома е отговорен за много заболявания. Пробиотиците играят важна роля в поддържането на здравословен микробиом, наситен с достатъчно полезни бактерии.

Пробиотиците са широко използван натурален лек при различни състояния. Според годишно Националното здравно проучване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, пробиотиците са третия най-често използван натурален продукт, който родителите дават на децата си.

Друго проучване, публикувано от JAMA Pediatrics, установява, че приемът на пробиотици, през първите три месеца от живота на бебетата, може да помогне за предотвратяване на колики, запек и киселини.

В заключение ще кажа, че пробиотиците са безопасни, най-вече защото съществуват естествено в човешкия организъм. Те обикновено не причиняват никакви странични ефекти. Въпреки това, хора, които имат силно нарушена чревна микрофлора и страдат от дисбиоза, могат да получат подуване на корема, газове или диария, през първите няколко дни от приема на пробиотик. Тези симптоми обикновено отшумяват бързо. Може да намалите дозата пробиотик, докато симптомите отшумят.

Ето някои от моите рецепти, в които използвам пробиотик ProLact BioStim:
- суров малинов пай;
- енергийни бонбони със сушени сини сливи и сусамов тахан;
- смути “Зелена магия”;

Препоръчителната дневна доза е 10 гр. (5 мерителни лъжички). Ако правя десерт, който ще се консумира от повече хора, слагам по 20 гр. от пробиотика. Важна информация при използването на ProLact е, че продуктите не трябва да се нагряват над 40 градуса, за да може да се запазят полезните бактерии в тях.

Прочетете още от моите статии тук.