Към начална страница
Адриана Русенова

Традиционен шоколад от Модика, Италия

Традиционен шоколад от Модика, Италия

July 8, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Модика е типичен италиански град – малки тесни улички като лабиринт, водят към тайни тунелчета, задни входове, за които дори и не предполагате, тунели и накрая пак излизате на същото място. Наричат Модика град на стълбите. Освен обърканите улички, тук непрекъснато се изкачвате нагоре или слизате надолу. Всяка сграда е сякаш стъпила на покрива на предишната.

Така стигаме до малка семейна фабрика за шоколад и сладки изделия. Единствено в Модика се прави уникален шоколад. Може да се каже, че почти всяко семейство си бърка сладкото изкушение вкъщи и го продава в малкото си магазинче. Сигурно си казвате колко пък да е уникален този шоколад. Всъщност, той е известен из цяла Италия и дори отвъд, но самите търговци споделят, че са много малки, за да си позволят да го правят за износ.

Шоколадът от Модика се произвежда в града още от Средновековието по рецепта, донесена от испанските завоеватели. Какаото се разтопява на водна баня на температура не повече от 50 градуса. Така какаото запазва всички полезни вещества. На вкус е горчиво. Някога са го консумирали по този начин, но в последствие решават към него да добавят захар. Откриват, че се получава много приятен вкус.

След добавянето на захар, шоколадът трябва да се охлади (темперира). Затова се изсипва на студения плод и започва да се бърка около 15 минути, докато придобие приятна леко топла температура. След това от него се правят бонбони с помощта на шприц или пък се разлива във формите за шоколад. След 2 часа е стегнал и готов за консумация.

При тази технология на приготвяне захарта не се разтопява и остава да хруска. Шоколадът е грапав, но с изключително приятен вкус, без добавки и есенции, а напълно истински, натурален и полезен. Дори не ви става много сладко и тежко, докато го ядете, както се случва с повечето шоколади, които консумираме.

Разнообразието на вкусове в Модика е огромно. Към разтопения шоколад могат да се прибавят бадеми, шам фъстък, люти чушки, различни видове алкохол, дори канабис, който в града е официално разрешен. Наричат го "веселия шоколад". Не се притеснявайте, количеството канабис вътре е много малко и се дава дори на деца. Той е много полезен за стомаха и отделителната система.

Особено интересен вкус от шоколадите е този със сол. Майсторите в Модика казват, че открили рецептата в стари книги и решили да опитат. Получил се един отличен продукт, който е запазена марка на италиянския град. Вкусът е много странен. Когато хапнете, усещате първо вкуса на шоколад, но след като премине, остава солен послевкус. Същото е и с лютата чушка. По някакъв начин тези добавки подсилват вкуса на шоколада и го обогатяват.

Модика е не само забележителен красив град, но и сладък. Ароматът на шоколад се усеща в полъха на вятъра, а сладкото изкушение е навсякъде. Едно прекрасно място за разходка, дегустация и сладки спомени.

Още интересни епизоди и откъси от туристическо предаване "Професия турист" можете да гледате тук.