Към начална страница
Наталия Петрова

За веган и суровоядство ще си поговорим със специалиста в тази област - Шеф Николета Колева

За веган и суровоядство ще си поговорим със специалиста в тази област - Шеф Николета Колева

April 26, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

За веган и суровоядство ще си поговорим със специалиста в тази област - Шеф Николета Колева

Николета Колева е готвач в областта на веган и суровата кухня и старши инструктор в кулинарно училище Food Connection. Живяла е 5 години в Азия като е работила в кухни в Китай, Малайзия, Индонезия, Тайван и Тайланд. През 2014 г. получава сертификат за професионално приготвяне на гурме сурови ястия на Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course, проведен на остров Бали, а през 2016 г. е поканена като помощник инструктор-готвач отново там.

След завръщането си в България започва работа като старши инструктор-готвач за веган сурова храна в кулинарното училище Food connection. През 2017 г. участва в два майсторски класа за суров шоколад, барчета и бонбони при ненадмината Amy Levin в Лондон и се обучава в Vegan Gastronomy Culinary Academy.

През 2018 г. Николета има честта да бъде частна ученичка на Amy Levin на тема суров шоколад и десерти и завършва курс за сурова кухня в Лондон в многократно награждавания ресторант Wildfoodcafe.

През 2019 г. участва в два майсторски класа в ICEP HOTEL SCHOOL в Букурещ на тема веган сладкарство, без глутен и захар.

Шеф Николета Колева се е специализирала в приготвянето на сурова (жива) храна, ферментация, като профилът й е сурови десерти, суров шоколад, веган и сурови ястия от средиземноморска, азиатска и близкоизточна кухня. Тя вярва, че най-важно е храната да доставя удоволствие на всичките ни сетива и че това, което ядем, се отразява на нашето настроение, себеоценка и отношение към околните.


От колко време се занимаваш със здравословно хранене и по-точно със суровоядство и веган рецепти? Как започна всичко?

Избягвам термина "здравословно хранене" като дявол от тамян. Всеки има различни представи относно какво точно е "здравословно хранене" , а също в практиката си съм забелязала, че доста хора са не съвсем наясно какво всъщност да разберат под "здравословно".

Донякъде това е нормално предвид разнородните тенденции, които постоянно се сменят и често са противоречиви. Много хора смятат "здравословното хранене" за ниско калорично , което няма нищо общо.  Калориите измерват енергията на храната, не как влияе на тялото ни и дали благоприятства здравословното ни състояние.

Ако за да сме здрави, трябва да приемаме само минимум калории,  то би трябвало да живеем само на краставици и чай. Някои хора смятат, че кюфтета на скара са здравословни,  само защото не са пържени. Затова предпочитам начина, по който готвя и се храня да не наричам "здравословен", а по скоро "пълноценен" и "чист". Разбира се, какво ще ядем, е лично решение.

В професионален план избрах имено този стил на готвене, защото той отразява личният ми начин на живот и възгледите ми по тази тема. Това, което ядем рефлектира върху нашето здраве, настроение,  съзнание,  как се отнасяме към себе си, към останалите и към планетата. По този път тръгнах още от малка - майка ми държеше на пълноценната храна, много плодове и зеленчуци. За пръв път преминахме заедно на вегетариански режим още докато бях в гимназията.

След това се преместих в Китай и се запознах с няколко лекари по традиционна китайската медицина и принципите на хранене. Доста по различни са от това, което до този момент считат за "здравословно хранене" ;) .

Реших да се ориентирам към готвенето като професия, когато бях на 31 години.  Една година преди това не бях особено способна, даже никак. В момента, в който започнах да готвя и да се интересувам как да постигна добър вкус с определени продукти и условия, предизвикателството ме запали.

В последно време веганството и суровоядството станаха много модерни, но не всеки е запознат с тяхната същност. Ще ни разкажеш ли малко повече за тях. Какво представляват?

Да се храниш веган означава с никакви животински продукти, при някои без мед, при някои означава да не ползваш животински продукти дори и дрехи от кожа и вълна.

Веганството като начин на хранене го има, откакто свят светува. Като термин се проявява през 1944 г.  В Азия силно вярващите будисти се хранят веган, а хиндусите почти (само с млечни от животинските продукти) . В античността и новата ера е имало много хора , които са се хранили така в близкия изток, средиземноморието и Азия.  

В България от край време заради спазването на постите също доста е застъпено веган храненето. Любимата лютеница е веган. Така че не е особено модерно. Просто повече се обръща внимание последните години като етикет.

Терминът "веган" не е еквивалент за здравословно. Например бисквити, пълни с бяла захар, бяло брашно и палмово масло и маргарин могат да са с етикет "веган", но няма нищо полезно в тях.

Суровоядството тръгва като начин на хранене през 70 години в Калифорния от хипарите. Идеята е, че храната остава жива, тоест запазват се всички й полезни вещества, ако не се нагрява над 42 градуса. Разбира се, изключват животинските продукти. С течение на времето много професионални готвачи започват да готвят по този начин и нивото се вдига.

Суровата храна е нещо много повече от смути и салата. В този стил влиза и дехидратирани,  ферментирали и по друг начин обработени ястия. Пак в България имаме традиционна кухня  - туршии, кисело зеле и сок, също и многобройни видове салати.

В какви аспекти суровоядството е полезно? Подходящо ли е за всеки човек?

Всеки човек има различни нужди и няма как да се обобщи.  Понеже нямам медициниско образование не се считам компетентна да давам такива обясненя.

Живяла си и си работила 5 години в Азия. С какво десертите в азиатската кухня са по-различни от българските? Има ли продукти и техники, непознати за нас?

Десертите в Азия са напълно различни от нашите и не съвсем -  огромен континент, пресичащ няколко климатични пояса, с различни култури, религии , традиции, политико-исторически влияния. За да отговаря на този въпрос, ще ми трябват поне 5 - 6 страници в есе. По добре да се опитат лично.

Българите сме свикнали да ползваме традиционни продукти като бялата захар, а десертите ни понякога са доста сладки и нездравословни. Променило ли се е това през последните години? Отворени ли сме като нация към новости, непознати продукти, по-здравословен начин на хранене? Какви са твоите наблюдения?

Не само българите, а цял свят. Краткият отговор е - не. Има промяна и осъзнаване,  но е доста оскъдно.  Преди 2 години по време на фестивал за Азиятска култура,  организиран от посолствата на различните азиатски държави у нас, имаше и много кулинарни сергии. Готвачите бяха на високо ниво, някои бяха самите готвачи на съответните посолства. Пред уникалната  възможност да се опита храна от тези места, най - голямата опашка беше на скарата (българска).

Последните години има повече чудесни места с хубава храна, разнообразие от интересни и хубави продукти в големи и малки магазини. В сравнение с други големи страни, смятам, че може да се желае още много. От това зависи и интереса на хората. Няма много търсене, няма да има и предлагане.

Ти си инструктор и демонстратор и водиш готварски курсове. Какви хора идват при теб?

При мен идват всякакви хора. Много малка част са на веган режим. Предимно са жени, но има доста мъже, които се интересуват от тази кулинария. Има хора с хранителни нетолерантности,  определени заболявания, които търсят по - вкусно решение, съобразявайки се с начина си на хранене. 

Идват майки,  които искат да се научат как да готвят по - пълноценни ястия за семейството си.  Има хора, които са будни и се интересуват от много различни неща и обичащи да експериментират.

Благодарна съм и щастлива, че мога да се свържа с чудесни хора, които имат интерес към това, което мога да предложа.

Някои от продуктите в твоите рецепти са по-непознати за българския пазар. Например хуск, мачта, лукума. От къде си ги набавяш и трудно ли се намират сурови и био продукти на българския пазар?

Всички продукти са лесни за набавяне, благодарение на онлайн доставки.


Какви подсладители използваш за суровите си десерти?

Плодове, кокосова захар,  агаве, ксилитол и други.

Обичаш ли сладко и колко често го консумираш? Позволяваш ли си понякога нормален, а не веган шоколад или десерти например?

Обичам сладко и то много.  Консумирам толкова често, колкото искам. На следващия въпрос- какво означава "нормален"? Ако е тип "джънк" - то твърдо не. Ако е нещо направено специално с подбрани продукти и приготвено от някой специален, то мога да направя изключитение, защото си заслужава. 

Кой е любимият ти десерт?

Този, който правя в определения момент.

По какъв начин пандемията промени твоя живот през последната една година - например готварските курсове, готвенето за други хора, пътуванията и обученията?

Както при всички останали и при мен всичко се промени изцяло. Има положителна страна и нови преимущества, но доста повече трудности. Очаквам с нетърпение това нещо да е част от споменатите ми.