Към начална страница
Адриана Русенова

Лимончелото - освежаващото лятно питие, запазена марка на Италия

Лимончелото - освежаващото лятно питие, запазена марка на Италия

September 21, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Италия, освен с хубавите вина, е известна и с неповторимите си ликьори. Един от тях може дори да се нарече и запазена марка на Италия – лимончело. Това е най-известната италианска алкохолна напитка, която представлява сладък ликьор с вкус на лимон. Счита се, че истинското лимончело се прави в Соренто от специален сорт лимони, които растат в района. Алкохолното съдържание е 1,5 %, но има и по-силни. Лимончело се приготвя лесно и в домашни условия на базата на лимонени кори, алкохол, вода и захар. Сервира се изстудено след хранене като диджестив.

В областта на Соренто растат специален вид лимони, които са огромни. Освен това те не са кисели, а сладки. Ликьорът се приготвя всъщност от корите на плода по специална технология. Добавя се и лимонов сок. Това е една от най-разпространените напитки в Италия и най-предпочитаната за горещите летни дни. Тук почти навсякъде можете да опитате от продукта, преди да решите да си го купите.

За произхода на лимончелото спорят няколко района – Соренто, Амалфи и Капри. Ликьорът се ражда малко след 1900 г. в малко семейно хотелче. Собственичка Мария-Антония Фараче се грижи за градината си от лимонови и портокалови дръвчета. Внукът й открива бар-ресторант в близост до хотела, а специалитет на заведението е именно лимоновият ликьор, направен по рецептата на баба му. През 1988 г. синът му Масимо Канале, който стартира собствен бизнес с лимончело, решава да регистрира марката му. Подобни истории можете да чуете и в Амалфи и Соренто.

Какъвто и да е бил произходът на ликьора, сякаш няма значение, защото днес можем да се наслаждаваме на това невероятно питие. Лимончело е световно известен и успешно се продава дори на азиатските пазари. Заради големия интерес към ликьора, италиянците го защитават със специален сертификат. Той трябва да бъде направен с лимони от общините между Вико Екуиенсе и Маса Лубренсе или на остров Капри. Именно заради климата на Соренто и Амалфи се образува силно ароматна и дебела лимонена кора.

Рецептата се пази в тайна – съставките са ясни, но точните пропорции са запазена марка. Огромните лимони се събират ръчно между февруари и октомври. Жълтата кора на лимона е основният продукт за ликьора. Лимончелото може да се приготви и в домашни условия в рамките на 80 дни.

Рецепта:

Според традиционната рецепта лимонът трябва да кисне над 2 месеца. Избират се само лимоните с най-дебела и плътна кора. Плодът се измива добре. Кората се настъргва и се добавя алкохол. Съдът се покрива добре и се оставя в тъмна стая или шкаф на стайна температура. Трябва да придобие жълт цвят, като на лимон.

След около един месец в каната се добавя вода със захар, която преди това е завряла и изстинала. Добавя се още алкохол. Каната се покрива отново и пак се оставя на тъмно за още един месец или 40 дни. След това сместа се филтрира и налива в бутилки, като се отстраняват стърготините. Лимончело се сервира студено. Освен като питие, ликьорът има широко приложение и в кулинарията. Използва се за торти, сладолед, плодова салата или сладкиши.

Гледайте още интересни видеа в рубриката "Сладко с Професия турист".