Към начална страница
Наталия Петрова

Когато правилното хранене е професия и начин на живот - разговор с нутриционист Димана Митова

Когато правилното хранене е професия и начин на живот - разговор с нутриционист Димана Митова

April 19, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Когато правилното хранене е не само прищявка, но и твоя професия и начин на живот - разговор с нутриционист Димана Митова

Днес ще си поговорим с един много слънчев и позитивен човек - нутриционист Димана Митова. Тя е родена в град София. Завършва Национална Търговско банкова гимназия (ТБГ) в София, след което решава да следва Наука за храненето (Ernährungswissenschaft) във Виенския университет. Решението й е повлияно и от факта, че на 6 годишна възраст е диагностицирана с диабет, тип 1.

След приключване с бакалавъра, завършва и Магистратура във Виена в същата област (Public Health Nutrition) и решава да продължи развитието си в Мюнхен, Германия, където живее в момента. Там събира опит и познания, работейки с хора със здравословни проблеми и заболявания в Krankenhaus für Naturheilwesen.

Продължава професионалния си път като работи за футболния отбор FC Bayern München, където трябва да изготвя хранителните режими на футболистите.

В момента работи с деца, подготвяйки тяхното седмично меню и грижейки се за разнообразното им хранене.

1. Защо реши да се занимаваш с диетология и да посветиш професионалния си път на здравословното хранене? Как започна всичко?

Както обикновено, всичко започна напълно случайно. Бях на 18 години и много исках да уча във Виена. Искрено и лично, основният мотив не беше качеството на образование, стандарта на живот и бароковите сгради. Аз взех това решение от желание за „ново“ (хора, емоции, места, случки). И така се озовах във Виена със скромното желание да покоря света и да следвам Бизнес администрация.

По това време икономическия университет се намираше до фармацевтичния факултет на Виенския университет. И така за един ден реших, че ще стана фармацефт и ще развивам медикаменти от любов към човечеството. Много се харесах в тази светлина. Трябваше да държа приемни изпити по биология, химия и анатомия. Взех ги. Колегите не бяха особено общителни. Твърде спокойно и тихо ми беше. Известно време нямаше как да изговоря моят минимален дневен репертоар от 14 000 думи и се преориентирах към „моята си“ специалност – нутрициология (наука за храненето). На това мое решение повлия и фактът, че на 6 годишна възраст бях диагностицирана с диабет тип 1 и видях особен смисъл в това да мога да си помогна сама.

Ernährungswissenschaften или нутрициология (науки за храненето) е специалност, обхващаща медицина и биохимия, изучаваща взаимодействите между храната и човешкото тяло. Казвам го, защото рядко някой извън бранша прави разлика между нутриционист и диетолог. Диетолозите правят хранителни режими предназначени за хора със заболявания и проблеми с теглото. На диетологът не
се налага да познава храната на химично ниво и процесите, които се случват в тялото при прием на определени вещества. С две думи, нутриционистът може да се нарече диетолог, но диетологът не може да се нарече нутриционист.

2. Занимавала си се с изготвянето на хранителни режими на спортисти и хора със здравословни проблеми, а сега изготвяш меню за деца. Каква е разликата? Кое ти допада повече?

Това е като да сравняваш планината с морето – все е природа, и все е хубава. В професионалния спорт има конкретни правила и се изисква голяма дисциплина. Там няма нужда от допълнителна обосновка на хранителния режим, защото той е стриктно изчислен според индивидуалните нужди, разход на енергия и фазите, в които се намира атлетът. Не се налага да убеждавам никого, че трябва да се
храни по правилата.

При хората със заболявания се изисква постоянна взаимна комуникация и напасване, докато започне да се наблюдава подобрение в здравословното състояние. И в този случай, както и при спортистите, правилата на хранене са част от начина на живот. Тук, обаче, говорим за здраве, а не за по-голяма издръжливост и тонус, съответно отговорността е по-голяма.

С деца се работи трудно. Няма сила на света, която да накара едно дете да изяде нещо, което не иска. Дали причината ще бъде как детето визуално възприема храната, не я познава, не му е вкусна, или просто не е гладно. За да успея да накарам децата да обърнат внимание на здравословната чиния и да я предпочетат, ми се налага да знам защо първоначално са я отхвърлили. Особено важна е хранителната култура от вкъщи, и ако тя отсъства, трябва да провеждам и възпитателни разговори с родителите. Радвам се, че имам възможност да допринеса с опит и знания.

Парадоксално е, че в момента се намираме в ерата на здравословния лайфстайл, заровени от информация, лечебни и супер храни, начетени гуру професори, и въпреки всичко това. случаите на затлъстяване в ранна детска възраст и оттам отключването на метаболитен синдром никога не са достигали актуалните мащаби.

По мое време всички ядяха всичко и в стола в училище нямаше дъска, на която пише, че Петър има целиякия, а Мария не понася лактоза. Темата е много широка и заслужава специално внимание.

3. Какви хора търсят твоите професионални услуги? По-скоро такива, които искат да изглеждат добре, или хора с по-сериозни здравословни проблеми?

Хора, които искат или им се налага да променят начина си на хранене.

4. В резултат от световната пандемия през последната една година голяма част отхората си останаха вкъщи. Поради тази причина затлъстяването като проблем стана още по-наболяла тема. Какво ще посъветваш тези хора? Как биха могли по-лесно да се хранят здравословно и да избегнат неприятното качване на тегло?

Въпросът е какво разбираме под „да се храниш здравословно“. За мен да се храниш здравословно означава баланс, т.е. първо всички хранителни вещества, от които тялото има нужда, трябва да бъдат набавени. В същото време количеството енергия, набавена от храната, трябва да съвпада с енергийния разход, било то под формата на спорт или писане на роман. Ако няма друга основателна причина, която би повлияла на усвояването на енергията, както и изразходването й, би следвало теглото да остане непроменено.

Ако пък дефинирам здравословното хранене като да готвя прясно приготвена, пълноценна храна и да следя качеството на продуктите, които слагам на масата, човек може да изяжда през работния обяд в къщи по една здравословна тава пилешки гърди с картофи, моркови, броколи, заляти със студенопресован зехтин и кашу – пармезан и една купа зелена салата с яйца и лимонов дресинг и да увеличи теглото си без особени усилия. С две думи, количеството и качеството вървят ръка за ръка. Много хора спортуват много повече, работейки от вкъщи, обосновавайки се с повече време. Ако пък при вас не е така и не бихте направили компромис с количеството, тогава тряба да е с качеството – повече зеленчуци, защото съдържат вода, растителни фибри, които засищат и същевременно доставят по-малко енергия.

5. Кои според теб са така наречените “супер храни”, които човек непременно трябва да включи в менюто си?

Така наречената "супер храна" е маркетингов термин, който описва група храни, от които се очаква да имат позитивен здравословен ефект. Всичките годжи берита, водорасли, акай бери, ацерола и чиа имат прекрасни регионални алтернативи, които не им отстъпват по хранителни стойности и за хората, които нямат интерес да ги продават, не блестят с нищо друго, освен с цената си. Поради тази причина най-супер за мен са регионалните, сезонни продукти.

За антиоксидантите, които ги има във всички супер храни, все още не е ясно как действат в човешкото тяло, както и до колко са страшни свободните радикали, които те хващат и елиминират. Например годжи бери като регионална храна в Китай е свободно достъпна на пазара. Раковите заболявания в Китай не намаляват, даже напротив, а годжи бери, които са богати на антиоксиданти там винаги си ги е имало.

6. Кои храни трябва да се избягват?

Време е да престанем да даваме обобщения и заключения относно храните и да говорим за индивидуални съвети. Суровите ядки за пълни с омега – 3, които са полезни за сърдечно – съдовата система, намаляват нивата на LDL холестерола, дават много енергия, полезни са за мозъчните функции и.....НО могат да убият хора с алергии към ядки.

Кашуто например е богато на триптофан, който предхожда хормонът серотонин (хормонът на щастието). Препоръчва се на хора, страдащи от депресия, както и на спортисти за повишаване на мотивацията преди игра. НО не се препоръчва за ежедневна употреба при хора с наднормено тегло, защото все пак съдържа много мазнини, които колкото и да са полезни доставят точно 9 килокалории на грам, колкото и всички останали мазнини.

Три шоколада носят празни калории, захар, мазнини, проблемна кожа и щастие.

Три килограма сурови зеленчуци носят витамини, минерали, растителни фибри, полифеноли, алил сулфиди, каротеноиди, както и подут стомах и болки в корема.

Не избягвайте и не си забранявайте, а се вслушвайте в сигналите на тялото си и се движете.

7. Каква е твоята тайна да изглеждаш толкова сияйна и усмихната? Имаш ли някакви правила или ритуал, който правиш всеки ден?

Тичам сутрин, за да съм по-продуктивна. Това работи. А иначе се смея постоянно. Ако няма причина, намирам си.

8. Тъй като моят блог е посветен предимно на сладкарството, консумираш ли сладко и колко често? Имаш ли заместител на сладкото?

Консумирам сладко, но не често (2, най-много 3 пъти в месеца), в предвид състоянието ми. Избягвам го, защото кристалната захар се разгражда бързо в кръвта, за което е необходимо голямо количество инсулин. Инсулинът, който аз като диабетик, не произвеждам, е анаболен хормон, който в големи количества също допринася за образуването и натрупването на телесни мазнини, както и за дългосрочното повишаване на чувството на глад.

Замествам сладкото с пресни плодове, ако това може изобщо да се нарече заместване, защото плодовата захар – фруктозата, също е захар и се разгражда и усвоява по същия начин.

9. Имаш ли любима рецепта за десерт, която да споделиш с мен?

Имам един много лесен и вкусен десерт за бързи домакини.

Продукти:

100гр. овесени фини овесени ядки
100гр. орехи (смлени)
100гр. мед (какъвто има в шкафа)
200гр. кокосови стърготини
200гр. масло
3 банана
1 ябълка
щипка канела
щипка сол
натрошени орехи (за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. Смесвате продуктите до получаване на хомогенно тесто.
2. Разпределяте равномерно тестото в намазана с масло и поръсена с овесени ядки тава (24см диаметър).
3. Поръсвате тестото с натрошените орехи и печете на 180 градуса в продължение на 50 минути.
4. Казвате на гостите, че десертът е толкова вкусен, защото сте вложили много време и усилия.