Към начална страница
Наталия Петрова

Големият победител и носител на купата в Cake Art Bulgaria - Елисавета Никова

Големият победител и носител на купата в Cake Art Bulgaria - Елисавета Никова

September 21, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Днешното интервю е посветено на една дама, която е невероятен творец в различни сфери на изкуството - сладкарство, декорация, рисуване върху дърво, както и графичен дизайн. Елисавета Никова е природен талант, който изпипва до най-малкия детайл всяка своя творба. Отдавайки се на своето хоби и страст - сладкарството, само за няколко години тя участва в редица захарни колаборации и успява да спечели два златни медала, както и да грабне купата в първото по рода си тортено състезание Cake Art Bulgaria. Нека научим повече за нея.

Здравейте! Разкажете ми малко повече за себе си? Коя е Елисавета Никова?

Родена съм и живея в град Силистра. Имам икономическо образование. Омъжена съм, с две малки момчета.

От колко време се занимавате със сладкарство? Как започна всичко?

Всичко започна в края на 2016 година. По това време малкият ми син ходеше на детска ясла, а големият беше в детската градина. Съответно много боледуваха и аз прекарвах времето си предимно у нас. Трябваше да си намеря някаква занимавка и за Коледа реших да зарадвам децата си, като им направя бисквитки. Ровейки се в Интернет за рецепти, попаднах на невероятни снимки и реших, че и моите бисквитки трябва да са весели и шарени. Първият ми опит не беше особено сполучлив, но близките ми ме поощриха да продължа. И така от 2017 година тази занимавка се превърна в хоби и отделях всяка свободна минута, за да пробвам нещо ново.

Създавате невероятни ядливи творби, изпипани до най-малкия детайл. Това природен талант ли е?

Да, всичко е в гените :) Израснала съм в семейство, в което изобразителното и приложното изкуство винаги са присъствали. Баба ми и дядо ми създаваха невероятно красиви дърворезби, а майка ми рисуваше прекрасно. Като малка не съм отдавала значение на всичко това и не съм се занимавала с нищо подобно, но явно то си е останало в мен и сега намери своя начин да избие.

Спечелихте два златни медала в категориите “Празнична торта Лято” и “Декоративен дисплей”, както и купата като най-голям победител в състезанието Cake Art Bulgaria. Разкажете ни малко повече за своите проекти. Как Ви дойде идеята, срещнахте ли трудности при изпълнението, колко време Ви отне направата им, какви техники използвахте?

Преди доста време в Интернет бях попаднала на снимка, която много ме развълнува – баба, подаваща ябълки. Беше много мила и излъчваща доброта. И сега, когато получих покана от Мария Озтюрк да се включа в петата поредна колаборация „Моята България“ и разбрах каква ще е темата, това беше първият образ, който изплува в главата ми.

Проектът "Баба с ябълки", който спечели златен медал с 99 точки в категорията "Декоративен дисплей" в състезанието Cake Art Bulgaria

Започнах да работя по проекта с голямо желание, но по стечение на обстоятелствата работата по него много се проточи. Към края вече нямах търпение да го приключа и да го затворя в кутия. Проекта ми е изцяло моделиран и оцветен на ръка. Тук от голяма помощ ми беше онлайн курса на Елза Балджийска, в който се бях включила. В началото нямах намерение да участвам в Cake Art Bulgaria. Не съм състезателен тип и всичко, което правя, е за удоволствие, но Мария обяви, че в състезанието може да се участва с проектите за колаборацията. Така взех решението да се включа.

А за проекта си в другата категория на тема "Лято" – за миналата Коледа получих невероятен аерограф, подарък от Мария Озтюрк и лека-полека започнах да се уча да рисувам с него. Замислях да пробвам да направя подобна торта за себе си, тъй като рожденият ми ден е през лятото. Така, че имах някаква заформена идея, която се разрасна, когато видях, че има такава тема в състезанието. Нямах представа дали ще се получи. Приех участието си в тази категория като предизвикателство, исках да пробвам нещо ново. Останах доволна от резултата. Получи се свежа и весела торта, но не очаквах да ми донесе победата в състезанието.

Тортата, която единствена събра максимален брой точки (100) в състезанието Cake Art Bulgaria и освен златен медал в категория "Празнична торта Лято" донесе и купа на нейната създателка - Елисавета Никова

Какво е чувството да сте носител на купата? Промени ли се нещо след спечелването на състезанието Cake Art Bulgaria за Вас?

След първото ми повикване на сцената, всичко ми стана като сън :) Бях много развълнувана. Мисля, че осъзнах всичко, чак когато се прибрах у дома. Щастлива съм, но сега всичко си е по старо му.

Разбрах, че освен в сладкарството, сте много добра и в графичния дизайн. Как съчетавате двете неща - намирате ли общо между тях, черпите ли идеи от едното, които да реализирате в другото?

Понякога моделирайки или рисувайки на ръка, когато объркам нещо, инстинктивно търся Ctrl+Z с лявата ръка :) Общото между тях е, че се изисква творческа нагласа. Ако липсва вдъхновение, работата не спори.

Ръчно изработен паметник на Пенчо и Петко Славейкови от фондан и моделираща паста по случай четвъртото издание на захарната колаборация "Моята България"

Притежавате редица таланти - сладкарство и декорация, графичен дизайн, ръчно рисуване върху дърво и торти. От къде черпите вдъхновение и енергия за всичките си проекти и идеи?

Влече ме моделирането и рисуването. Вдъхновението идва в най-неочаквани моменти и форми – от казана дума, или видяна картинка… После идеите оживяват в главата ми. Тортите ги приемам като платно, на което мога да ги реализирам.

Коя е любимата Ви техника при правенето на торти?

Много харесвам 3Д тортите. Напоследък се опитвам да правя такива. Но много обичам и да се заигравам с моделирането на фигурки. Така, че зависи от темата на тортата и коя муза ме споходи.

3Д - торта Игуана

Кой е любимият Ви вкус торта? Имате ли любима рецепта?

Правя торти само за семейни празници и залагам на лесни, бързи и изпитани рецепти. Засега „Най-вкусната шоколадова торта“ на Ирина Купенска е любима на децата ми.

Често взимате участие в различни тортени колаборации. Какво можем да очакваме от Вас занапред?

През изминалата година отказах повече участия, отколкото приех. За мен е важно темата да ми допадне, да я почувствам. Не държа да участвам във всяка колаборация. Трябва да имам и достатъчно време, за да реализирам проекта (аз работя доста бавно :)) Ако единият от тези фактори не е на лице, просто отказвам. Януари месец предстои едно мое участие, за което много се вълнувам. След това отново идва ред на любимата ми колаборация „Моята България“. Нямам други планове. Надявам се на присъствена учебна година, за да имам повече време за заигравките си :)

Ръчно моделиран и оцветен паметник на Цар Самуил, направен от фондан, моделираща паста и айсинг по случай четвъртото издание на захарната колаборация "Моята България"

Още интересни интервюта на сладкарска тематика можете да прочетете тук.