Към начална страница
Адриана Русенова

Екзотични плодове в Тайланд

Екзотични плодове в Тайланд

September 21, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Тайланд изобилства от вкусни, екзотични и полезни плодове. Странни на вид, непознати на вкус, но си заслужава да ги опитате. Някои от тях ще ви станат любими.

Манго и банани има навсякъде. Любопитното за тях е, че зрялото манго е жълто, плоско и s-образно, а бананите са малки и имат семки по средата, но са толкова сладки, че все едно са топени в мед.

Екзотичен плод, който изглежда интересно, но не е особено вкусен, е карамбола. Известен е още с наименованието "звезден плод" поради формата, която придобива, когато се нареже. Той е месест и с по-кисел вкус. В него има високо съдържание на витамин C, желязо и калций. Използва се предимно за украса на коктейли.

Карамбола (Снимка: AdobeStock)

Друг тропически плод, който е по-малко познат в Европа, е така наречения тамаринд. Той е познат още като индийска фурма. Може да се каже, че прилича на фъстъци в шушулки, но вкусът му е сладък. Интересен факт е, че тамариндът се използва за направата на разхлабващи лекарства. Поради тази причина е подходящ за хора със запек или проблемен стомах. Той има антибактериално действие, съдържа витамин А и намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.

Тамаринд (Снимка mdjaff, Freepik)

Рамбутанът привлича със своята грубовата външност, но вътре се крие много нежен и приятен плод. Кората му е покрита с косъмчета с дължина 4-5 см. От там носи и името си, тъй като "рамбут" на малайски означава "косъм". Вътрешността му има сладък до тръпчиво-кисел вкус. Някои хора го наподобяват на смесица между пъпеш и желирани бонбони.

Екзотичният плод е източник на витамини и минерали, сред които витамин C, желязо, фосфор и калций. Рамбутанът е подходящ за консумация от диабетици, полечен е за храносмилателната системаи намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Използва се в салати, конфитюри, компоти, както и като добавка към различни меки сирена.

Рамбутан (Снимка: suksao, Freepik)

Най-любимият ми плод е лонган. Прилича на изсъхнало клонче, но като счупите топчетата, се открива прозрачно-бял плод с голяма семка по средата. Наричат го и драконово око. Лонганът е много силен антиоксидант, дори го използват за лечение при сърдечно-съдови и храносмилателни проблеми и висока температура. Местните го препоръчват и като антидепресант. Заради всички тези качества на плода, трябва да се внимава с консумацията му. Не се препоръчва и за бременни.

Лонган

Заглавна снимка: marymarkevich, Freepik

Гледайте още интересни откъси от туристическо предаване "Професия турист" в рубриката "Сладко с Професия турист".