Към начална страница
Адриана Русенова

Един от вкусовете на лятото - кокосът. Вижте как се добива и какво се прави от него.

Един от вкусовете на лятото - кокосът. Вижте как се добива и какво се прави от него.

September 21, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Кокосови палми и орехи в Тайланд – колкото искате. От тях се правят изключително ценни продукти. Преди да се появи кокосовото орехче, палмата цъфти. Точно от този цвят се получава кокосова захар. Тя е изключително сладка, с лек привкус на карамел. Използва се не само в сладкарството, а и в тайландската кухня като цяло. Много от ястията им са сладникави. Кокосовата захар може да се консумира и директно като естествен подсладител. Повече информация за нейните свойства и употреба можете да прочетете в моята статия "Подсладителите в сладкарството - видове, свойства, употреба (Част 1)".

Когато отворите млад кокосов орех, той е пълен с вода. Наричат я още „жива вода“, защото се абсорбира по-бързо, хидратира и обогатява тялото с полезни вещества. Според изследвания, тя може да намали високото кръвно налягане, подсилва имунитета, подпомага храносмилателните процеси и съответно отслабването. Също така подобрява кръвообръщението. Използват я и при камъни в бъбреците, както и инфекции на пикочните пътища. Да не говорим, че тази вода влияе изключително добре на кожата.

За самия кокос, няма смисъл да ви разказвам. Всички сме опитвали и знаем колко вкусни са кокосовите стърготини. Важно е да се спомене, обаче, че кокосът от ореха всъщност е безвкусен. За да има търговски вид, той е допълнително обработен.

Едно от най-полезните неща, извличани от ореха, е кокосовото масло. Можете да го добавите в смути, десерт или пък в друго ястие. Често намира приложение във веган рецептите. То подпомага отслабването, функцията на черния дроб, намалява холестерола и прочиства организма. Важно е за здравето на сърцето и щитовидната жлеза.

Кокосовото масло се използва не само в кулинарията, но и в козметичната индустрия. Влияе изключително добре на кожата и косата, прилага се при слънчеви изгаряния или ухапвания от насекоми. Не случайно много бременни жени мажат корема си по време на бременността имено с кокосово масло. Много от ползите му се дължат на антиоксидантите, които съдържа. Те стабилизират здравето на клетъчните мембрани, подобряват клетъчното хранене и забавят стареенето.

Един кокосов орех, а колко ползи за организма. Когато сте в чужбина и имате възможност, наслаждавайте се повече на тези невероятни палмови плодове.

Ето и няколко от моите рецепти, в които ще намерите кокосови продукти: