Към начална страница
Наталия Петрова

Cake Art Bulgaria и “Моята България” превърнаха Габрово в столица на захарното изкуство

Cake Art Bulgaria и “Моята България” превърнаха Габрово в столица на захарното изкуство

September 21, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

На 21 август 2021 г. град Габрово се превърна в столица на захарното изкуство като съчета две важни събития за българските тортени декоратори - захарната колаборация “Моята България” и официалното връчване на наградите в първото по рода си тортено състезание Cake Art Bulgaria. Прекрасните поводи събраха сладкари от всички краища на страната, а някои се прибраха и от чужбина специално, за да бъдат част от тях. 

Част от проектите, взели участие в захарната изложба "Моята България"

В 14 часа се проведе петото издание на захарната колаборация “Моята България”. Темата тази година беше “Красотата на българката”. Голяма част от изложените експонати участваха и в състезанието Cake Art Bulgaria. За съжаление не всички участници успяха да присъстват или да донесат проектите си на самата изложба. Можете да ги разгледате в официалната Facebook страница на захарната колаборация.

Организаторката Мария Озтюрк заедно с голяма част от участниците в захарната изложба "Моята България"

Вечерта голяма част от сладкарите на България захвърлиха престилките си и се разходиха с вечерни рокли по червения килим, за да получат наградите си в официалното награждаване от тортеното състезание Cake Art Bulgaria. Участие в него имаха право да вземат не само професионалисти, но и любители-сладкари. 

Състезанието се проведе изцяло онлайн като журито оценяваше проектите на базата на снимки, а не на живо. От значение бяха композицията и оригиналността, прецизността на работата, пропорциите, цветовете и общата визия на проекта. Тортите (или макети) трябваше да бъдат покрити само с ядливи материали. Участниците ще получат рецензии за своите проекти, дори и тези, които са събрали под 60 точки.

Организаторката на събитието - Шеф Мария Озтюрк открива официалното награждаване

Организатор на състезанието беше Шеф Мария Озтюрк. "Тортените Оскари" се състояха в хотел "Мак", град Габрово. Сред спонсорите на мащабното събитие бяха Saracino, Cerart, Seker Sugar, Monri shop, Змееборец, Рокейк и други.

В състезанието Cake Art Bulgaria имаше общо 6 категории - “Сватбена торта”, “Цветя”, “Торта за деца”, “Празнична торта Лято”, “Декоративен дисплей” и “Декорирани бисквитки”. За участие се бяха регистрирали над 200 човека като някои от тях участваха в две категории. На празничната гала вечеря бяха раздадени общо 88 медала - 29 златни, 21 сребърни, 38 човека бяха отличени с бронз, а 36 сладкари се утешиха с поощрителна награда “Мерит”. 

Част от раздадените медали в състезанието (Снимка: Мария Озтюрк)

За съжаление 39 участника бяха събрали под 60 точки и не се класираха за награда. Общо 9 човека бяха дисквалифицирани, тъй като не бяха изпълнили някое от условията в състезанието. Имаше и такива, които се регистрираха, но не успяха да предадат своя проект на време, въпреки че крайният срок беше удължен с близо седмица. Най-много бяха те в категорията “Декорирани бисквитки”.

Интересен факт е, че най-младият участник в състезанието беше 10-годишният Николай Борисов, който спечели златен медал в категорията “Торта за деца”. Той представи своя проект, носещ името “Къщата на баба Яга и говорещото дърво”. Неговата майка Антоанета Борисова, собственичка на сладкарница "Съни Дрийм", също спечели златен медал в категория "Сватбена торта".

Организаторката Шеф Мария Озтюрк, заедно с двамата носители на златни медали - Антоанета и Николай Борисови (Снимка: Антоанета Борисова)

Нека разгледаме категориите по отделно.

В категория “Сватбена торта” имаше много нестандартни и изключително стилни предложения. Едно от изискванията тук беше те да са на минимум три етажа като използването на живи цветя или изкуствена декорация не беше позволено. Проектите бяха оценявани от Емили Хенкинс (Великобритания) и Албена Петрова (Канада). Журито отреди 6 златни отличия, 4 сребърни медала, 10 бронзови и 7 поощрителни награди “Мерит”. С почетното първо място се окичи Анна Дилбазова с нейната сватбена торта, декорирана в нежните цветове бяло и розово (най-лявата торта на снимката по-долу).

Носителката на златен медал Антоанета Борисова разказа за своя мащабен проект, изобразяващ порше кабрио, което тегли каравана замък на платформа 1.20 см х 80 см.: "Голямо вълнение беше. Аз не очаквах да съм сред златните медали, защото на снимките проектът не се виждаше хубаво. Едвам го пренесох и сглобих сама до фото студиото, най-трудно беше да разточа фондан с такъв размер без да го скъсам. Колата също много ме затрудни, докато я издълбая и оформя от фибран... Много труд наистина." Освен това тортата е обиколена с 2,40 метра цветя и ядлив мъх.

Част от експонатите, взели участие в категория "Сватбена торта"

В категория “Цветя” трябваше да бъдат представени минимум три вида цветя от един участник. Бяха регистрирани общо 29 сладкари, а само трима от тях не успяха да предадат своя проект. Журиращите Елена Уилкинсън (Великобритания) и Ясемин Йоздемир (Турция) отредиха 6 златни медала, 6 сребърни, 6 бронзови и 5 поощрителни награди “Мерит”. Трима участници не успяха да съберат необходимия брой точки за награда. Първото място се раздели от двама участника - Мария Меченова и Светла Янкова.

Мария Меченова сподели във своя профил във Facebook: "Благодаря първо на Мария Озтюрк за това, че организира това състезание и че ни убеди, че всеки трябва да предизвика себе си. Благодаря и на сина ми, че успя да ми вдъхне куража, че мога да се справя с това предизвикателство. Не работя в този бранш и затова съм щастлива, че съм оценена."

Част от експонатите, взели участие в категория "Цветя"

В категорията “Празнична торта Лято” имаше много свежи предложения на лятна тематика. Проектите бяха оценявани от София Фокс (Португалия) и Енрике Рохас (Великобритания). Те отредиха само 1 златен медал, 3 сребърни медала, 4 човека получиха бронз, а 4 бяха отличени с поощрителна награда “Мерит”. Първото почетно място бе отредено на Елисавета Никова, която със своя проект стана носител на купата на Cake Art Bulgaria. Нейната двуетажна торта, изобразяваща две деца, ядящи диня, събра максимален брой точки - 100.

Елена Големанова спечели бронзов медал в категория "Лято" като тя самата е любител. Ето какво сподели тя: "В момента живея в Португалия и за мен беше прекрасно да се завърна по такъв прекрасен повод. За първи път участвам в такъв тип състезание, да предизвикам себе си в нещо, което за първи път правя и съм любител. Харесва ми да опитвам и правя неща, дори когато не се получи продължавам да го правя. Най-лесно е да се откажеш, още по-трудно е, когато продължиш. Представих си го много цветно, весело и лятно, както лятото носи това настроение. Имах няколко идеи... след това имаше проблем и с някои детайли, но, въпреки това, не се отказах и дадох всичко от себи си - старание и прецизност към нещата. Чаках с нетърпение да разбера резултатите, вълнувах се... и така до деня, когато разбрах, че нося бронзов медал в категорията "Празнична торта Лято". Емоцията, вълнението, чуството и усещането да чуеш името си е неописуемо! Прекрасен конкурс, прекрасна възможност. Благодарности на организаторите и журито за всичко това, което са направили за този пъстър и сладък конкурс като Cake Art Bulgária!!!" Нейната торта може да видите на снимката долу в ляво.

Част от тортите, участващи в категорията "Празнична торта Лято"

В категорията “Торта за деца” имаха право да участват начинаещи сладкари с опит до 3 години. Важно изискване беше тортата да е едноетажна. Проектите в тази категория бяха оценявани от Нели Йозефсен (Норвегия) и Силвия Николова (България). В нея имаше най-много отличени със златен медал - 7 участника, сребърните медалисти бяха 3, 4 човека получиха бронзови медали и 6 се утешиха с награда “Мерит”. За съжаление 7 човека не събраха необходимия брой точки, за да получат награда.

Първото място в тази категория бе отредено на Христина Атанасова, която живее в Лондон и открива своята страст към декорирането на торти само преди година. Ето какво сподели тя: "Изключително горда съм, че предизвиках себе си и взех участие в първото българско кейк състезание. Най-трудният момент от цялото ми преживяване беше именно да се престраша и запиша за участие, след това идеята и дизайна се получиха в процеса на работа, тъй като имах колебания върху цветовата гама. Проектът ми получи оценка от 98.5 точки. Емоцията и вълнението са неописуеми! Благодаря от сърце на организаторите и журито за предоставената възможност!" Нейният проект може да видите на снимката по-долу в горния ляв ъгъл.

Част от проектите, участващи в категорията "Детска торта"

Валерия Колева, спечелила бронзов медал в категорията "Торта за деца" като любител със своя проект на тема пчеличката Мая, коментира: "Гордея се, че взех бронз, за мен е чест, имайки предвид малкото опит, който имам. Събитието беше на ниво, беше много вълнуващо. Много съм щастлива и това дължа на Мария Озтюрк като създател и организатор."

В категорията “Декоративен дисплей” взеха участие много от експонатите, направени за захарната колаборация “Моята България”. Бяха позволени захарни произведения във всякаква форма като нямаше ограничение във формата и размера. Жури в тази категория бяха Есер Иден (Турция), Айсер Октай (Турция) и Силвия Елба (Великобритания) като раздадоха 6 златни медала, 3 сребърни медала, 10 бронзови и 8 поощрителни награди “Мерит”. 7 човека са получили под 60 точки и не са се класирали за награда, а 6 човека са били дисквалифицирани (не оценени), тъй като не са разбрали правилно какво точно представлява декоративния дисплей. Първото място отново беше спечелено от Елисавета Никова, този път с 99 точки. Експонатът й изобразява баба, седнала на пейка и държаща в ръцете си ябълки (можете да я видите по-нагоре в заглавната снимка).

Част от експонатите, взели участие в категорията "Декоративен дисплей"

Ана Добрева участва в две категории - "Сватбена торта" и "Декоративен дисплей". В първата за съжаление не се класира за награда, а във втората спечели бронзов медал  и именно с него участва в “Моята България”. Ето какво сподели тя за своите проекти: “За мен участието в първото българско национално тортено състезание Cake Art Bulgaria беше голямо предизвикателство. Много се вълнувах, докато работех, защото исках да дам всичко от себе си. Първоначалната ми визия за проекта беше съвсем различна от крайния резултат. Притеснявах се от факта, че по време на работа в главата ми се раждаха съвсем други идеи, все нови и различни. Но в крайна сметка се получи нещо много стилно и красиво! Искам да изкажа най-сърдечните си благодарности към Мария, че ни накара да повярваме в себе си!”  

Живка Янева, спечелила също бронзов медал в същата категория разказа следното за своето участие: “За пръв път участвам в такъв тип конкурс. Мотивира ме това, че е нужно само да изработя нещо любимо и после да го снимам. Много ми беше приятно. Любопитно ми стана и как ще оцени трудът ми международното жури. До последно, обаче, не знаех дали ще успея да се включа, тъй като не ми оставаше нужното време, за да обмисля и подготвя проекта. Всичко направих в последния момент. Имах проблеми с влагата, някои неща се наложи да правя отново, но успях да се справя навреме. Много ми беше трудно да реша каква точно тема да си избера. Знаех, че искам да е нещо нежно и красиво и до там. Радвам се, че успях да се класирам за финала.” Нейният проект може да видите на снимката по-горе - момиченцето с кученцето.

В категорията “Декорирани бисквитки” имаше по-малко участие от очакваното. Изискването тук беше да бъдат представени минимум 6 бисквитки като всяка трябваше да бъде с различен дизайн. Представените такива са на различна тематика - цветя, природа, герои от приказки, разказващи истории. В ролята на жури влезнаха Марта Торес (Португалия) и Света Ураз (Турция), които раздадоха 3 златни медала, 2 сребърни, 4 бронзови и 6 награди “Мерит”. Любопитен факт е, че тук нямаше участници, които са получили под 60 точки, тоест всички успели да предадат своите проекти, са отличени с награда. Първото място бе отредено за Ирина Дачева с нейните бисквитки на морска тематика.

Част от участвалите проекти в категория "Декорирани бисквитки"

Оля Иванова, спечелила бронзов медал със своите бисквитки, е любител-сладкар. Ето какво сподели тя за своя проект: “Участието ми в Cake Art Bulgaria беше истинско предизвикателство за мен. Винаги съм се чувствала неуверена и сега за пръв път повярвах в себе си. Повярвах, че аз съм истински победител, защото подкрепата, която получих от семейството си и близките приятели, беше страшно много. При изработката на проекта имах няколко препятствия... Първо, времето ужасно ме притискаше, второ, дъждовете не спираха и влагата беше огромна. Работя изцяло с РА и се наложи над 20 пъти да правя бродериите на бисквитките, които от влагата не спираха да се чупят. Бях стигнала до момент в който исках да хвърля всичко в кофата и да се откажа. Въпреки всичко, аз успях!”

На официалното награждаване присъстваше и кметицата на град Габрово - г-жа Таня Христова. Тя връчи купата на Cake Art Bulgaria на Елисавета Никова, която спечели два златни медала в категориите "Празнична торта Лято" (със 100 точки) и "Декоративен дисплей" (с 99 точки). Госпожа Христова си пожела град Габрово отново да бъде партньор на тортеното състезание следващата година.

Кметицата на град Габрово - г-жа Таня Христова връчва купата на Елисавета Никова, спечелила два златни медала в категориите "Празнична торта Лято и "Декоративен дисплей"

След официалното награждаване, присъстващите се отдадоха на танци и забавления. Освен това се разигра томбола, в която се раздадоха страхотни награди на стойност 3000 лв., осигурени от спонсорите на събитието.

Всички торти и печеливши може да видите на официалната страница на състезанието - https://cakeartbulgaria.com/.

Тук можете да видите моя проект, с който взех участие в категория “Торта за деца”, вдъхновена от детската приказка “Хензел и Гретел”. Тя ми донесе бронзов медал със 73 точки.

Честито на всички спечелили!