Към начална страница
Адриана Русенова

Аргановото масло, ползите от него и употребата му в кулинарията

Аргановото масло, ползите от него и употребата му в кулинарията

October 11, 2021

Порции
This is some text inside of a div block.
Подготовка
This is some text inside of a div block.
Готвене
This is some text inside of a div block.
Съставки
This is some text inside of a div block.
Общо време
This is some text inside of a div block.

Оборудване

Съставки

Наричат аргановото масло "Мароканско злато". То е уникално за района и често ще видите малки фабрики, които го произвеждат. Дори на пазара има дюкянчета, където семейства предлагат току-що изработено арганово масло.

Скъпата и полезна течност със златист цвят, остър привкус и аромат на ядки и екзотични подправки се добива по крайно трудоемък начин. Дървото се казва "аргания" и е бодливо. Когато презрее, плодът пада на земята. Събира се ръчно и се маха горната му мека обвивка. Ядката се счуква, за да остане семката, която отново ръчно се смила на каша с преса от обли камъни. Тази каша започва да се мачка, докато не се изцеди аргановото масло, а в ръцете на жените не остане само сух продукт.

Аргановото масло има безценни лечебни и козметични качества. Казват, че може да върне кожата поне 5 години назад. Само след няколко дни наистина усещането е за много меко и гладко лице. С него можете да подхранвате и косата си, която става невероятно бляскава. Казвам го от личен опит.

"Мароканското злато" има високо съдържание на витамин Е, омега 3 и омега 9 мастни киселини, антиоксиданти и минерали. Използва се като хранителна добавка, за третиране на кожни наранявания, ухапвания от насекоми, както и за подхранване на косата и кожата.

Освен за козметика, аргановото масло се яде и намира приложение в кулинарията. То е превъзходно за салати и предястия. Най-добре ще усетите вкуса му, ако капнете от него върху парче прясно изпечен хляб. А когато кашата, която се получава преди да е изцедено маслото, се обърка с мед, се приготвя така наречения "берберски шоколад". Уверявам ви, няма такава вкусотия.

Асортиментът на козметика от арганово масло е огромен. Предлага се от чисто масло до кремове, шампоани и различни подхранващи продукти в разнообразни опаковки и разфасовки. Друг продукт, който действа поразително добре за бръчки около очите, е маслото от кактус, но то вече е много, много по-скъпо.

Гледайте още интересни теми в рубриката "Сладко с Професия турист" тук.

Снимка на корицата: T-Rex (Freepik)