Към начална страница
Бутикови Торти

Торта за прощъпулник

Торта за прощъпулник

Прощъпулникът е интересен български обичай, който се прави, след като детето е направило първите си стъпки и е започнало да ходи малко по-стабилно. Вярва се, че предметът, който избере, ще предопредели професионалния му път. Традицията повелява на този празник да се меси питка за здраве, а тортата е още една прекрасна притурка за отбелязването му.

Тази торта направих за прощъпулника на сина ми Борис. Изпекох три големи правоъгълни блата с размер 33 х 23 см., които след това изрязах по предварително подготвен шаблон във формата на стъпало. Получи се малко по-голяма от предвиденото. За пълнеж използвах бял крем с маскарпоне и шоколадов мус, които съответно съчетах с ягоди и банани на кръгчета. Отгоре е покрита с ганаш от черен шоколад и син фондан.

С нестандартната форма на краче тортата стана по-тематична. Освен това отстрани се опитах да представя накратко житейския (и донякъде професионален) път на едно дете и събитията, през които преминава в живота си. Първо бебешкия период (раждането, ръчичките символизират лазене, биберона, млякото, после прохождането), след това различните играчки, с които си играе (топка, мече), периодът, в който започва да се образова и да търси занаят (символиката на книгата и ножицата) и накрая възнаграждението на труда (паричката), с която човек може да си позволи пътувания, дом и т.н. Изразих своята идея, използвайки формички, направени от фондан и силиконови шаблони, а дори добавих и истинска стотинка, която прикрепих към фондана.

Тъй като не бях направила стенички от блат, които да изолират местата, на които има крем, той се смеси с ганаша. По този начин тортата не беше добре изолирана от влажността на кремовете и сиропирането на блатовете и на места тази влажност изби, както се вижда на видеото. Въпреки това тортата се хареса на всички и направи нашия празник още по-незабравим.

Други торти