Към начална страница
Бутикови Торти

Торта за погача на бебе

"Погачата" или "питката" е български обичай, при който новороденото дете се представя на света. Традицията повелява на 40-ия ден след раждането на бебето да му се чете молитва в църквата и да се организира празненство в негова чест. Вярва се, че до този момент детето и родилката имат връзка с другия свят. На погачата се прави нещо като официално представяне на детето пред света и навлизането му в светския живот.

По традиция на този празник се събират само жени, ядат се сладки неща, носят се подаръци на новороденото, а гостите трябва да си тръгнат преди залез слънце и майката не трябва да ги изпраща. Освен това се замесва питка, която се разчупва над главата на новороденото.

Тази торта направих за моя втори племенник - Никола по случай неговия празник. Състои се от три кокосови блата по моя авторска рецепта. Сиропирани са с прясно мляко с мед. Кремовете, които използвах, са страчатела, към който добавих банани на кръгчета, и лимонов крем с цели малини.

Тортата е измазана с ганаш с черен шоколад и е покрита с бял фондан. Декорацията представлява данните на раждане на новороденото - дата и час на раждане, неговите сантиметри и тегло. Направих ги предварително от фондан няколко дни по-рано, за да може да стегнат.

За част от декорацията (бебето, звездичките, бебешките атрибути по борда тортата) използвах молдове (силиконови формички), а други (одеалцето, върху което лежи бебето, както и данните върху тортата) моделирах на ръка.

Вижте още от моите бутикови торти тук.

Други торти