Към начална страница
Бутикови Торти

Торта за кръщене / Kommuniontorte

Кръщенето е един от най-светлите празници във всяко християнско семейство, който се случва само веднъж в живота. На този празник детето се запознава с Божественото и запозва своя християнски път. Вярва се, че от този момент получава ангел-хранител. В България често кръщенето се празнува като сватба - с много хора, музика и танци.

Сигурно вече знаете, че живея в Австрия, където местното население е католици. Освен традиционното кръщене (Taufe), което се празнува в България (обикновено, докато детето е още малко), тук се празнуват още няколко църковни празника, когато детето стане на определена възраст. Преди да стигне до сватба, която също е едно от големите църковни събития в човешкия живот, католиците празнуват още Kommunion и Firmung.

Тази торта сътворих за детето на моя съседка по случай честването на Kommunion. Тя представлява антична отворена книга с разделител, поставена върху дървена маса. От лявата страна има изображение на бокал (църковна чаша), в която се намира традиционно за този празник кръгло хлебче. Изобразих няколко лъча светлина като препратка към слънце, чистота, Божество.

От дясната страна има текст на немски език, който е красиво пожелание към празнуващия и гласи следното:

" По случай Светото Кръщение

Нека Господ ти донесе дъга след всяка буря,

усмивка след всяка сълза,

път при всяка трудност

и помощ при всяка трудност.

За всеки проблем, който животът ти изпраща,

един приятел, с който да го споделиш,

за всяка въздишка една хубава песен

и отговор на всяка молитва."

Под текста има изобразен ангел с крила, който лежи върху облак. Към него добавих и името на празнуващия - Florian.

В тортата се крият какаови блатове и два вида шоколадов крем. Покрита е с ганаш с черен шоколад и фондан. За декорацията използвах принт върху фонданова хартия, молдове и ръчно направени шаблони за фондан и работа с аерограф за създаване на нюанси, преливания и светлосенки.

Вижте още от моите бутикови торти тук.

Други торти