Към начална страница
Бутикови Торти

Торта Пролетен пейзаж

Обичам да експериментирам и да изпробвам нови техники като винаги пречупвам модела на дадена торта през моя поглед и мироглед. Във всеки удобен момент, когато имам поле за изява, предпочитам да направя нещо ново, което не съм правила до сега, вместо да ходя по утъпкани пътеки. В телефона си имам запаметени десетки модели на торти, които чакат своя ред да бъдат реализирани според настроението ми.

Торта Пролетен пейзаж направих сама за себе си по случай моя рожден ден като ми се правеше нещо по-арт, свързано с България. Моделът е по моя идея. Въпреки че съм родена на 1-ви март, противно на всеобщите очаквания не се казвам Мартина и тортата ми не е мартеница (не че не съм си правила и такава :) , а изобразява възрожденски къщи през пролетта.

За да имам достатъчно място за рисуване на пейзажа, трябваше да направя тортата по-висока (12 см.), а диаметърът й е 26 см. За това тя се състои от 2 портокалови блата и два орехови блата. За пълнеж използвах три различни вида крем - нуга, съчетан с банани на кръгчета, страчатела с малини и бял крем с маскарпоне.

Гостите, които я опитаха, бяха впечатлени не само от външния вид на тортата, но и от факта, че хапвайки от различно място се усеща съчетание от различни вкусове - все едно опитваш две различни торти.

За декорацията на тортата използвах техниката скулптурна живопис. Бях вдъхновена от маслени картини на D. Stoykova, на които попаднах в интернет. Харесва ми тази небрежност и абстрактност, която се постига с четката при този вид картини и възможността за по-лесното им преливане в един общ пейзаж. За това поръчах да ми изпринтят на фонданова хартия няколко от нейните картини, които са в един стил.

Тортата е измазана с маслен ганаш, който оцветих в различни цветове с помощта на гелови сладкарски бои на Wilton. Харесвам този крем и напоследък започнах да го използвам често, защото е удобен за работа и наличието на бял шоколад убива този натрапчив маслен вкус, който имат повечето маслени кремове.

След като кремът стегна малко в хладилника, поставих отгоре предварително изрязаните рисунки и ги разположих така, че да правят една обща картина. След това с четки за рисуване и различни цветове маслен ганаш дорисувах картината като рисувах върху самия крем и върху принта. По този начин създадох релеф с четката и крема и прикрих ръбчетата им, така че да се получи пейзаж.

Подложката на тортата покрих с оцветени със сладкарска боя кокосови стърготини, а храстите направих от оцветена вафлена хартия на тиган.

По принцип не обичам да повтарям моделите на тортите, които правя, но тази тортичка толкова се хареса, че се наложи да я повторя съвсем скоро след това. Този път къщичките бяха повече като имаше по-изразен преден и заден план. За храсти и текстура този път използвах натрошен блат, смесен с оцветен маслен ганаш. Резултатът може да видите във видеото.

Вижте още от моите бутикови торти тук.

Други торти