Към начална страница
Бутикови Торти

Торта Хензел и Гретел

"Хензел и Гретел" е една от най-предпочитаните приказки от моите деца и често им я разказвам преди лягане, а баба Яга - любим герой. Когато реших да участвам в състезанието Cake Art Bulgaria в категория "Торта за деца", исках моя проект да има някакво послание, замисъл, предистория, за това се спрях точно на тази приказка. Проектът ми донесе бронзов медал в състезанието. Повече за класирането и победителите може да прочетете тук.

Посредством контраст - противопоставяне на деня и нощта, тъмнината и светлината, емоциите на страх и радост, пресъздавам две сцени от приказката "Хензел и Гретел". Първоначалната ми идея беше да направя нощната сцена, в която героите са в гората с флуоресцентни (светещи в тъмното) ядливи бои, но тъй като не намерих сладкарски такива, се отказах, за да не бъда дисквалифицирана.

В тази категория на състезанието се допускат за участие и хора с опит до 3 години в тортоправенето. Като сравнително начинаеща се сблъсках с доста неща, които направих за пръв път и това си личи. За пръв път правих торта - дъми. Това значи, че тортата е макет и вътрешността й е от стиропор, а само външното й покритие е с изцяло ядливи продукти.

За да я покрия с фондан, я намазвах с разтопено на водна баня кокосово масло и вода, а отгоре поставях разточения фондан, както при нормална торта. Захващаше се доста добре за макета. Трябва да призная, че работата с макет има известни предимства - формата й е идеално кръгла и с перфектни ръбове. Освен това може да работиш върху макета, колкото искаш дълго време без да се притесняваш, че това по някакъв начин ще се отрази върху качеството на вкуса и продуктите.

Работата по тортата ми отне повече от месец, тъй като не разполагах с много време. Тоест започнах достатъчно рано, за да имам време да предам на време проекта си за финала, но на седмица нямах възможност да работя повече от няколко часа по тортата. Тук идва негативната страна на това да разполагаш с повече време и да работиш с макет - някои от елементите бяха изсъхнали до такава степен, когато започнах да сглобявам тортата, че се счупиха.

За първи път правих и човешки фигури. Тъй като обичам да се предизвиквам, скочих в дълбокото като направих не една, а общо 5 на брой (две Хензел, две Гретел и една баба Яга като Хензел и Гретел все пак трябваше да си приличат от двете сцени). Телата и главите им направих с молд и моделиращ фондан, а останалите детайли (коса, облекло) направих на ръка като използвах различни инструменти.

Срещнах трудности при постигането на баланс, тъй като две от фигурите трябваше да стоят само на краката си без да се подпират на нищо друго.

Голяма част от детайлите подготвих предварително (дървета, храсти, тревички, листенца, птички, лакомства по къщичката на баба Яга) като за някои от тях използвах молд, а други моделирах на ръка.

Освен фондан съм използвала желирани бонбони, кокосови стърготини (за имитацията на трева), натрошени бисквити (за пътечката) и захарни кристали. Подложката на тортата е обиколена с панделка в два цвята - според преобладаващия цвят в съответната сцена. Прикрепени са с помощта на двойно лепящо тиксо.

За да постигна дълбочина и заден план, нарисувах една част от дърветата на ръка с четка и сладкарски бои върху фондана.

Моят проект на тема "Хенчел и Гретел" ми донесе бронзов медал. Ето каква рецензия постави за моя проект Нели Йосефсен, една от журиращите в категория "Детска торта": "Сложна композиция, показваща две много различни картини. Показваща също така, желанието на автора да пресъздаде и да ни разкаже много с произведението си. Тортата изглежда много добре и на кадъра, снет отгоре. Много елементи, моделиране, рисунка, вложена е много работа.

Фигурките изглеждат малко бледни на общия фон. Устните биха могли да бъдат оцветени не така тъмно, а за тен, лицата и другите телесни части можеше да бъдат оцветени с малко сухи оцветители. Плюс руж на бузите. Ето, бръшляновите листенца са получили допълнително акцентиране и това им придава живот.

И птиченцата в гнездото са едно дневно (бяло) и едно нощно (черно). :) Панделката по подложката също е съобразена с различните сцени! Поздрави за участието!"

Постъпков урок на една част от направата на тортата може да гледате във видеото като не успях да заснема подробно целия процес.

Другата журираща, Силвия Николова, коментира по следния начин моята работа: "Една торта, която е достойна за графа детски, оценявам изключително темата, която е подбрана - благодатна за работа, различна и интересна.

Композиционно тортата с две лица е много оригинална идея, успява да разкаже самата приказка, заснета е добре и лесно могат да се видят детайлите и елементите по нея. Като цяло голямото количество елементи на мен ми идва повече, прави тортата някак претрупана.

Човешките фигури са доста трудни за моделиране и оценявам това, предвид факта, че се предполага, че нямате много тортен стаж е и разбираемо, че има някои пропуски в моите очи. Доколкото виждам лицата са правени с молд, добре би било да се даде малко живец в тях, посредством телесен дъст за бузите, яркочевените устни за мен са неуместни, отново с дъст можете да постигнете по-плавно боядисване - като го ползвате или сух, или с малко вода разреден, очите, веждите е добре да се рисуват с възможно най-фините четки... Много, много труд  и старание виждам аз в тази торта, за което имате моите адмирации!"

Още от моите бутикови торти можете да разгледате тук.

Други торти