Към начална страница
Бутикови Торти

Торта Хелуин / Halloween cake

Хелуин (или още познат като Вси Светии) е католически празник, който през последните години започна да се празнува не само в България, но и в почти целия свят. По традиция хората се маскират на нещо страшно (вампир, дух, вещица, зомби, скелет...), дълбаят тиквени фенери, с които обикалят в тъмното, и събират лакомства от съседите си. Идеята е да бъдат уплашени и изгонени злите духове.

Всъщност Хелуин е празник, посветен на мъртвите. Негов аналог в източноправославното християнство е Задушница. Поради липсата на Fasching (карнавал) в България Хелуин се празнува по по-криворазбран начин, а мнозина го отричат, защото не е християнски, а езически.

Предполагам знаете, че живеем в Австрия. Поради тази причина празнуваме и българските и австрийските празници, най-вече заради децата и средата, в която растат. Още повече, че Хелуин им е интересен и е забавно да се маскираме и обикаляме квартала за лакомства. Има нещо очарователно в този празник.

По случай Хелуин направих тази торта, състояща се от три морковени блата, сиропирани с прясно мляко с мед. Пълнежът се състои от крем Мока, към който добавих банани на кръгчета, и ягодов крем. Тортата е измазана с ганаш с черен шоколад и е покрита с фондан.

Декорацията на голяма част от тортата изработих от фондан. За направата на някои елементи използвах молдове (силиконови формички) - например замъка, котетата и буквите. Друга част моделирах на ръка - метлата, казана, шапката, паяка, гробището. Останалите фигурки (тиквите, духчетата, прилепите) представляват пластмасова украса за хелуински мъфини, които много добре паснаха на моята идея и за това реших да ги използвам.

Разглдайте още от моите бутикови торти тук.

Други торти