Към начална страница
Бутикови Торти

Торта Футболна топка / Football cake

Футболът е любим момчешки спорт и покрай това се превърна в предпочитана тема за рожден ден при подрастващите. Торта Футболна топка е втората торта, която правя на футболна тематика. Този път тя беше за рожденника Кристиан, който направи 10 годинки. Заданието към мен беше темата да бъде футболна, да има топка и, че любимия играч на рожденника е Кристиано Роналдо.

Тортата се състои от какаови блатове, сиропирани с малинов сироп. Пълнежът е нуга крем с цели свежи малини. Основата на тортата е покрита с маслен ганаш, оцветен в няколко нюанса зелено. За целта използвах сладкарски гелови бои на Wilton.

При нанасянето на крема опитах да постигна ефекта на футболно поле като направя по-светли и по-тъмни линии.За да постигна ефекта на трева и да стане крема "по-рошав", добавих кокосови стърготини, което пък го направи и по-вкусен.

Горната част на тортата (топката) се състои само от блат, поставен върху подложка със същата форма и измазан с ганаш с черен шоколад. Като подпори използвах пластмасови сламки. Топката покрих с бял фондан, а след това изрязах и добавих допълнително черните елементи. С помощта на сладкарски скалпел направих малки разрези на белите елементи, така че да имитират шев.

Постигането на идеално кръглата форма на топката беше предизвикателство за мен. Исках да изпека един цял блат в тази форма, а не да наслагвам и слепдвам парчета блатове, които след това аз да изрязвам, защото никога нямаше да получа особено добра кръгла форма. Намирането на заоблен съд с този размер не беше лесна задача, а след това изпичането също ми отне доста повече време.

Елементите за декорацията приготвих няколко дни предварително. Голяма част от тях поръчах да ми бъдат изпринтени върху фонданова хартия (футболистът, свирката, бутонката, тенискана на Кристиано Роналдо). След това ги изрязах внимателно с помощта на ножица и ги залепих със сладкарско лепило върху разточен фондан, за да стегнат и да стоят твърди и стабилни върху тортата.

Друга част от елементите подготвих от фондан с помощта на молдове или на ръка (буквите, цифрите, жълтия и червения картон) като тях също оставих да изсъхнат няколко дни предварително.

За направата на мрежата на футболната врата използвах екструдер, така че всички парчета фондан да са с еднаква дебелина. Тях направих на момента.

Вижте още от моите бутикови торти тук.

Други торти