Към начална страница
Бутикови Торти

Торта Балерина

Тази тортичка направих за 5-ия рожден ден на дъщеричката ми, която танцува балет и много харесва балерините. За това реших и темата да бъде такава.

Долната торта се състои от какаови блатове без ядки, сиропирани с малинов сироп. Единият крем беше страчатела, а другият - бял крем с маскарпоне, към който добавих свежи малини.

Горната по-малка тортичка се състои от портокалови блатове и Нуга крем. И двете части са измазани с крем ганаш с черен шоколад и покрити с бял фондан. Разположена е върху тънка подложка за торта със същия размер на блатовете. Като подпори използвах 5 пластмасови сламки, които сложих в долната торта.

Картинката на балерината си намерих от интернет. С помощта на компютърна програма си направих колаж на момиченцето и надписа, който след това използвах и за декорацията на мъфините. Поръчах да ми ги изпринтят върху фонданова хартия. Надписът залепих със сладкарско лепило върху фондан, а след това и върху дървени шишчета няколко дни предварително, за да може да стегне и да стои твърд.

Цветята, наподопяващи рози, направих също няколко дни предварително от розов фондан.

Балерината изрязах с ножица и я залепих върху покритата с фондан торта с помощта на сладкарско лепило. След това направих къдрици в два нюанса розово, които да играят ролята на релефна пола на балерината. Не се вижда добре на снимките, но използвах и перлена розова боя на прах, за да придам малко блясък на роклята и розите.

Използвах шаблон за долната торта, с който да направя лек релеф върху фондана. След това на местата, където се пресичат линиите, поставих розови перли.

На снимката можете да видите в разрез по едно парче от долната и горната част на тортата.

Освен торта направих и мъфини със същата картинка и надпис. Самите мъфини са два вида - какови и нормални с шоколадови парченца и са с готова смес на Dr. Oetker. След като изстинаха изрязах неравната им стърчаща нагоре част, намазах ги с Нутела (може и с ганаш), поставих отгоре фондан и залепих картинката на момиченцето и надписа от фонданова хартия.

Разгледайте още от моите бутикови торти тук.

Други торти