Към начална страница
Бутикови Торти

Geode cake / Геоде торта

Геоде тортите станаха доста актуални и харесвани през последните години. Предпочитат ги дори за сватба, годишнина и друг вид по-официално събитие, защото излъчват класа.

Думата "Геоде" идва от "Геодезия". Идеята е, че този модел торти наподобяват скъпоценен камък, който е разрязан и се вижда вътрешността му. За пълнеж на тортата могат да се използват различни блатове и кремове според вашия вкус и предпочитания. За покриването също има различни варианти - с фондан или с маслен крем.

Тази торта е моят втори опит за Геоде торта. Направих я при посещението ми на еднодневен курс във Виена. Материалите ми бяха предоставени на място (готови блатове и сироп от вода и захар, швейцарски маслен крем и фъстъчен маслен крем с карамел за пълнеж, които приготвихме на място, фондан, сладкарски бои и лепило).

След като приготвите всички продукти, разрежете и подгответе блатовете. Има различни техники за рязане на блатове. В случая използвам този специален уред, с помощта на който блатовете стават доста равни. За тази цел степените и от двете му страни трябва да са на едно и също ниво.

Като режете блата трябва с едната ръка да натискате и завъртате внимателно блата, а с другата да разрязвате. Полезен трик, в случай, че сте разрязали накриво блатовете, е да поставите клечки за зъби на едно и също място на двата разрязани блата. По този начин ще знаете как да ги съедините след това при сглобяването, за да ви се получи права тортата. С помощта на малък водомер можете да проверите колко права е тортата ви и да наместите блатовете преди да сте поставили пълнежа.

Сглобяването на тортата става по следния начин: блат, сиропиране (с вода и захар), пълнеж, поръсване с начуканите фъстъци, после отново блат и така докато поставите всички 4 блата с пълнежа между тях. Когато аз правя торта сиропирам и последния блат, но в случая не го сиропирахме. Като поставяте сиропа е по-добре да не стигате до ръба на блата, защото така ще омекне повече и може да промени формата си на места и тортата да стане крива.

След като сглобите тортата, оставете я половин-един час в хладилника да стегне. След това нанесете първия слой маслен крем от основния цвят и отново оставете в хладилник. Отделете малко количество от крема и го оцветете с един или повече цвята сладкарска боя (гелова), които след това ще са акцент на тортата. Аз използвах розово и сиво като цвета на основния ми цвят е бял.

Нанесете още един слой от масления крем като този път измазването трябва да бъде прецизно - без дупки, с хубави прави ръбове. Тогава добавете допълнитете цветове като нанасяте тънък слой от тях и ги замазвате. Ако решите да покриете тортата с фондан вместо с маслен крем, тук можете да видите как да постигнете мраморен ефект с фондан.

След като тортата е готова, изрежете с нож парче в желаната форма. Намажете вътрешността на тортата с маслен крем и го покрийте с бял фондан. Изрежете излишните части с ножица.

Натрошете захарните кристалчета (Kandiszucker). така че да се получат такива с различна големина. Започнете да ги поставяте върху частта, покрита с фондан като първо намазвате със сладкарско лепило. Започнете от средата, където разположете по-големите парчета. Като вървите към края на изрязаната част, поставяйте по-малки захарни кристалчета. За тази цел вече ще ви е нужна пинсета.

След като наредите всички захарни кристалчета, ги оцветите с желан цвят. В случая са използвани сладкарски бои на прах, смесени с няколко капки водка. Най-естествено седи като в средата има тъмен цвят, заобиколен от по-светли нюанси. Аз използвах два нюанса лилаво, а бялата крайна част оцветих с перлена и златна боя. Средната част поръсих с ядлив брокат, което придаде много красив блестящ завършек на тортата.

Някои оцветяват захарните кристалчета преди да ги поставят върху тортата, но за мен това е по-труден вариант, защото трябва да се напаснат след това по цветове и форма.

Във видеото по-долу ще видите:

  • разрязване на прави блатове и полезен трик за сглобяването на права торта след това.
  • базово измазване на торта с маслен крем.
  • повторно измазване на торта с маслен крем и постигане на мраморен ефект.
  • постигане на геоде ефект с поставяне на захарни кристалчета и тяхното оцветяване със сладкарски бои.

Други торти